Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να ανοίξει την πόρτα στην κατάθλιψη;

Οι άνθρωποι που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορούν να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα έντονων συναισθημάτων.

Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου στη ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να αποτελέσει αιτία κατάθλιψης. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σοβαρή αυτή ψυχική κατάσταση μπορεί είναι πιο συχνή σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Οι άνθρωποι που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορούν να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, όπως άγχος, φόβο, θυμό, απογοήτευση, ανησυχία, θλίψη ή ενοχή. Αυτά εν μέρη είναι φυσιολογικά, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με μια χρόνια ασθένεια.

Σύνδεση σκλήρυνσης κατά πλάκας και κατάθλιψης

Πώς όμως η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη; Συχνά, η κατάθλιψη προκύπτει ως αντίδραση σε ένα έντονο στρεσογόνο συμβάν ή κατάσταση. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως η διάγνωση της χρόνιας ασθένειας και η πιθανότητα της αναπηρίας μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Εξάλλου, η παρουσία της ασθενείας στην καθημερινότητα του ανθρώπου, τον υποβάλλει σε ένα χρόνιο στρες που στρώνει το έδαφος για την επικράτηση της νόσου.

Επιπλέον, η διαδικασία της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, καθώς επιφέρει σημαντικές βιολογικές αλλαγές. Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τη συναισθηματική έκφραση και τον έλεγχο, ενώ παράλληλα επηρεάζει το ανοσοποιητικό και ενδοκρινολογικό σύστημα του ατόμου. Ακόμα, πολλά από τα φάρμακα που χορηγούνται, ενδέχεται να έχουν τέτοιες παρενέργειες που τροφοδοτούν την εμφάνιση κατάθλιψης.

Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι που υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να περιορίζουν τη φυσική δραστηριότητα και συνήθειες όπως το έντονο περπάτημα, την ηλιοθεραπεία ή την πολύωρη άσκηση. Ο περιορισμός αυτός μπορεί να προσβάλλει την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση τους και να ενισχύει το συναίσθημα της θλίψης.

Κατάθλιψη ή φυσιολογικό πένθος;

Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι ένας άνθρωπος με σκλήρυνση κατά πλάκας θα βιώσει οπωσδήποτε κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τη φυσιολογική διαδικασία του πένθους που ακολουθεί τη διάγνωση μιας χρόνιας ασθένειας από την κατάθλιψη. Χωρίς αμφιβολία, για κάποιον που έρχεται αντιμέτωπος με σοβαρότερες μορφές της σκλήρυνσης κατά πλάκας βιώνει μια σημαντικά απώλεια: νιώθει ότι χάνει την σωματική του αυτονομία, την δυνατότητα να περπατάει ή να εργάζεται. Το πένθος αυτό μπορεί να μοιάζει με κατάθλιψη, όμως είναι συνήθως πιο περιορισμένου χρόνου και αρχίζει να υποχωρεί όταν κάνει τον κύκλο του. Αντίθετα, η κατάθλιψη είναι μια πιο επίμονη κατάσταση που επηρεάζει σοβαρά τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Τα συμπτώματα ενός καταθλιπτικού επεισοδίου μπορούν να αφορούν:

• Παρατεταμένη θλίψη

• Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης στις καθημερινές δραστηριότητες

• Απώλεια ή αύξηση της όρεξης

• Αϋπνία

• Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής

• Προβλήματα με τη σκέψη ή τη συγκέντρωση

• Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη για έναν άνθρωπο που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να διαγνωστεί μόνο από έναν επαγγελματία. Μπορεί να χρειάζεται ειδική θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να θεραπεύσει την κατάσταση και να αποτρέψει μια ακόμη βαθύτερη ύφεση που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Εάν λοιπόν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από κατάθλιψη, μιλήσετε με κάποιον ειδικό, καθώς μπορεί να σας δώσει τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Πέρα από την βοήθεια του ειδικού, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πολλές στρατηγικές που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ζωή σας για να διαχειρίζεστε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

• Μιλήστε ανοιχτά για τα συναισθήματά σας κι αφήστε τους κοντινούς σας ανθρώπους να σας υποστηρίξουν.

• Απευθυνθείτε σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, εάν νιώσετε ξαφνικά οτι χρειάζεστε βοήθεια.

• Περάστε χρόνο με φίλους. Μη μένετε μόνοι.

• Επικοινωνήστε με άτομα που έχουν την ίδια ασθένεια με εσάς.

• Βρείτε χρόνο για να χαλαρώσετε.

• Ασκηθείτε, πάντα βέβαια αφού έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας.

• Γελάστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Κάνει καλό!

• Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στα θετικά.

(4342)