Ζήστε περισσότερο ρυθμίζοντας έξι παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με ερευνητές, αρκεί ο έλεγχος 6 παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων.

H μείωση ή ο έλεγχος έξι παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τη σωματική μας υγεία μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη 36 εκατομμυρίων προώρων θανάτων για πάνω από 15 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η έρευνα αναφέρεται στην πρόληψη των συχνότερων τεσσάρων νόσων: τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τον καρκίνο και τον διαβήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αρκεί ο έλεγχος 6 παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη αυτών των νοσημάτων: το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η πρόσληψη αλατιού, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία.

Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι η πιθανότητα των πρόωρων θανάτων από τον έλεγχο αυτών των παραγόντων θα μειωνόταν κατά 22% στις γυναίκες και κατά 19% στους άνδρες (με ορίζοντα το 2025 σε σχέση με το 2010). Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μεγαλύτερα οφέλη θα προκύψουν από τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του καπνίσματος.

Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τα ευρήματα αυτής της έρευνας και να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο υγείας με τη ζωή;

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για το πώς να αρχίσετε σήμερα να φροντίζετε τον εαυτό σας:

• Σκεφτείτε τη διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα ευθύνεται για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, για πολλά είδη καρκίνου, ενώ επιβαρύνει το σακχαρώδη διαβήτη και αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Ακόμα και αν δεν αισθάνεστε ότι είστε έτοιμος για μια ζωή χωρίς τσιγάρο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος για το πώς μπορείτε να μπείτε στη διαδικασία.

• Αλλάξτε διατροφή και διατροφικές συνήθειες. Καλή διατροφή δε σημαίνει εξαντλητική δίαιτα. Υπάρχουν απλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε και να βελτιώσετε σημαντικά την υγεία σας, όπως η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, η μείωση του αλατιού, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

• Ασκηθείτε. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας ακόμα και αν αυτό σημαίνει να περπατάτε από λίγη ώρα κάθε μέρα.

• Σκεφτείτε προληπτικά. Μην παραμελείτε τις ιατρικές σας εξετάσεις και μην περιμένετε το πρόβλημα υγείας να σας χτυπήσει την πόρτα.

Πηγή : The Lancet

(1221)