Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του πένθους και της κατάθλιψης;

Όταν χάσουμε έναν άνθρωπο μπορεί να βιώσουμε έντονη θλίψη.

Το πένθος είναι η φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Είναι μέσα στην φύση του ανθρώπου να δημιουργεί στενές και δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις που επηρεάζουν σημαντικά την πορεία της ζωής του και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχική του ισορροπία. Για αυτό, όταν χάσουμε έναν άνθρωπο μπορεί να βιώσουμε έντονη θλίψη, απόγνωση, θυμό ακόμα και να νιώσουμε «παγωμένοι» και συναισθηματικά κενοί.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσουμε αλλαγές στον ύπνο, στην όρεξη αλλά και μειωμένη διάθεση για κοινωνικές επαφές. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πενθούν μπορεί να νιώσουν τέτοια συναισθήματα για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την απώλεια. Σταδιακά όμως αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν.

Στην περίπτωση της κατάθλιψης, τα συμπτώματα αυτά επιμένουν και συνοδεύονται επίσης από αίσθημα αναξιότητας, ενοχής και αυτομομφής, τα οποία δεν είναι κύρια χαρακτηριστικά το πένθους. Ωστόσο, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να ευνοήσει την εκδήλωση κατάθλιψης ή καταθλιπτικής συμπτωματολογίας στο μέλλον.

(633523)