Aτυχήματα σε θάλασσα και πισίνες: Οι καλύψεις από τα ασφαλιστικά συμβόλαια

Οι κίνδυνοι της θάλασσας αποτυπώνονται ξανά στα στοιχεία για τους πνιγμούς των τελευταίων εβδομάδων, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την αναγκαία προσοχή και στις πισίνες. Ενημερωθείτε για τις ασφαλιστικές καλύψεις και αποζημιώσεις

Νωρίς ξεκίνησε φέτος ο απολογισμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, με 52 ζωές να έχουν χαθεί από πνιγμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμενικό για την πενταετία 2017-2021, 342 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από θαλάσσιες δραστηριότητες στα ελληνικά ύδατα, κοντά στις εκτιμήσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για πάνω από 350 έως 400 απώλειες, με την αναλογία ανδρών/γυναικών να είναι 3:1.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την τρίτη κύρια αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό στον πλανήτη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που εκτιμά ότι αποτελεί το 7% όλων των σχετιζόμενων με τραυματισμούς θανάτων. Παράλληλα, τουλάχιστον τετραπλάσιος αριθμός εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.

Το 2022 έπειτα, σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), 175 άτομα έπαθαν κάποιο ατύχημα σε πλοίο ή θαλάσσιες περιοχές ευθύνης λιμενικών αρχών (λιμάνια και ακτές), θανατηφόρο για τα 103 (κυρίως από πνιγμό). Τα 96 εξ αυτών βρίσκονταν σε θαλάσσιες περιοχές και τα 7 επάνω σε πλοία. Ως προς τα 72 μη θανατηφόρα ατυχήματα, τα 51 συνέβησαν σε θαλάσσιες περιοχές και τα 21 επάνω σε πλοία, και ήταν επί το πλείστον θλάσεις, διαστρέμματα και κατάγματα, καταστάσεις δηλαδή που μπορεί να αντιμετωπιστούν σε κάποιο εξωτερικό ιατρείο ή να οδηγήσουν στο νοσοκομείο.

Για τις περιπτώσεις των απλών ατυχημάτων, τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας μπορούν να δώσουν λύσεις μέσα από τις παροχές για τη νοσηλεία, τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, τα έξοδα αποθεραπείας κ.λπ. Τι προβλέπεται ειδικά για την περίπτωση κινδύνου πνιγμού;

 

Πνιγμός και νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των θυμάτων πνιγμού που καταφέρνουν μετά τις πρώτες βοήθειες να φτάσουν στο νοσοκομείο για την οριστική νοσοκομειακή φροντίδα, επιβιώνουν. Κατά τη μεταφορά στο νοσοκομείο πρέπει να συνεχίζεται η χορήγηση οξυγόνου 100% όπως και οι προσπάθειες καρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης (CARPA) με ιδιαίτερη προσοχή στη σοβαρή υποξία και οξέωση, καταστάσεις που επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες όπως οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Tα θύματα πνιγμού, αναλόγως της βαρύτητας του επεισοδίου, μπορεί να εμφανίσουν και άλλες επιπλοκές όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και το εγκεφαλικό οίδημα.

Εφόσον υπάρχει συνοδός του θύματος όπως π.χ. ο/η σύζυγος που γνωρίζει την ύπαρξη του ασφαλιστηρίου υγεία, μπορεί να καλέσει την ασφαλιστική εταιρεία, η οποία θα αποστείλει το ιδιωτικό ασθενοφόρο για τη διακομιδή του ασφαλισμένου στο νοσοκομείο, όπου θα λάβει την απαραίτητη ιατρονοσηλευτική φροντίδα, κάλυψη για τη διασωλήνωση ή τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εφόσον χρειαστεί κ.ο.κ..

Ποιος αποζημιώνει; Σε περίπτωση που το περιστατικό πνιγμού συνέβη στη θάλασσα ή στην ιδιόκτητη πισίνα του ασφαλισμένου, ο ασφαλισμένος καλύπτεται κανονικά από το νοσοκομειακό του πρόγραμμα (εφόσον περιλαμβάνει την περίπτωση ατυχήματος). Αν συνέβη σε ξένη ιδιοκτησία, όπως η πισίνα ενός ξενοδοχείου και οι ιδιοκτήτες του οποίου οφείλουν να έχουν ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης έναντι τρίτων -στο οποίο προβλέπεται κεφάλαιο για βλάβη στους πελάτες- θα λάβει αποζημίωση για τις νοσηλευτικές δαπάνες είτε από την ασφαλιστική του εταιρεία είτε από την εταιρεία ασφάλισης των ξενοδόχων, όχι όμως και από τις δύο, αφού για την καταβολή της αποζημίωσης ο πάροχος της ασφάλισης απαιτεί πρωτότυπες αποδείξεις των νοσηλίων οι οποίες είναι μοναδικές.

Θάνατος από πνιγμό

Σε περίπτωση απώλειας ατόμου με ασφάλιση ζωής, οι δικαιούχοι θα λάβουν ως αποζημίωση το κεφάλαιο που προβλέπεται από τους όρους του συμβολαίου. Το αντίστοιχο θα συμβεί και μέσα από το ασφαλιστήριο προσωπικού ατυχήματος, το οποίο περιλαμβάνει στους καλυπτόμενους κινδύνους «την απώλεια ζωής ή οι σωματικές βλάβες από ασφυξία ή έναρξη ασφυξίας, ως αποτέλεσμα παραμονής μέσα σε νερό».

Ποιος αποζημιώνει; Οι δικαιούχοι θα λάβουν κανονικά το ασφάλισμα στην περίπτωση πνιγμού στη θάλασσα ή την ιδιόκτητη πισίνα, στην περίπτωση όμως που το μοιραίο ατύχημα έλαβε χώρα στην πισίνα κάποιου ξενοδοχείου, για να επικαλεστούμε το προηγούμενο παράδειγμα, η αποζημίωση μπορεί να είναι διπλή. Ούτως ειπείν, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν και το ασφάλισμα από το συμβόλαιο ζωής του θανόντος και το ποσό που προβλέπει η ασφάλιση αστικής ευθύνης του ξενοδόχου για θάνατο πελάτη.

Εξαφάνιση ασφαλισμένου στη θάλασσα

Κατ’ επέκταση της ως άνω περίπτωσης, ο θάνατος του ασφαλισμένου από πνιγμό μπορεί να μην επιβεβαιώνεται λόγω μη ανεύρεσης της σορού του. Εν προκειμένω, για την απόδοση του κεφαλαίου από το ασφαλιστήριο ζωής ή ατυχήματος θα ληφθεί υπόψιν ο νομικός όρος της «αφάνειας», για την οποία ο Αστικός Κώδικας (Άρθρο 40) ορίζει ότι:

«αν ο θάνατος προσώπου είναι πολύ πιθανός, επειδή εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν σε κίνδυνο ζωής, ή επειδή λείπει πολύ καιρό χωρίς ειδήσεις, το δικαστήριο τον κηρύσσει άφαντο ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε εξαρτά δικαιώματα από το θάνατό του».

Πρόκειται δηλαδή για τη νομική κατάσταση σύμφωνα με την οποία ένα πρόσωπο κηρύσσεται με δικαστική απόφαση έτσι ώστε να θεωρείται πλέον νεκρό, να εξομοιώνεται δηλαδή ο αγνοούμενος νομικά με πεθαμένο. Ιδίως για την περίπτωση ενός ναυαγίου, οι δικαιούχοι του ασφαλιστηρίου ως πρόσωπα που εξαρτούν δικαιώματα από το θάνατο του ασφαλισμένου (ασφαλιστική αποζημίωση, κεφάλαιο θανάτου κ.ο.κ.) μπορούν να αιτηθούν την κήρυξη της αφάνειας από το Δικαστήριο μετά από ένα τουλάχιστον έτος από τη στιγμή της εξαφάνισης κατά τη διάρκεια κινδύνου ζωής. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τα παραπάνω ως συνέπεια extreme sports

Στα ασφαλιστήρια υγείας και ζωής υπάρχουν κόκκινες γραμμές αναφορικά με τα σπορ αλλά και τα χόμπι που θα εξαιρεθούν από τις καλύψεις είτε θα συμπεριληφθούν ίσως έναντι όμως επασφαλίστρου. Για το λόγο αυτό, στους όρους των συμβολαίων αναγράφεται η υποχρέωση του ασφαλισμένου να ενημερώσει με πρόσθετη πράξη την εταιρεία εάν αποφασίσει να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα όπως και να την πληροφορήσει προσυμβατικά να ασκεί ήδη κάποιο από αυτά.

Έτσι, θαλάσσιο σκι, υποβρύχιο ψάρεμα με μπουκάλες οξυγόνου, συμμετοχή σε καταδύσεις -ακόμη και επαγγελματικά κατά τη ρητή διευκρίνιση σε συμβόλαια ζωής- και επιπλοκές εξαιτίας της όπως η νόσος δυτών, υποξία και βαροτραύμα ωτός, αποτελούν κάποιες από τις περιπτώσεις που δεν θα καλυφθούν από την ασφαλιστική εταιρεία.

Συνεπώς, για την κάλυψη των νοσηλευτικών δαπανών ή την αποζημίωση των δικαιούχων σε περίπτωση θανάτου βασικό ρόλο θα διαδραματίσει αν η εταιρεία είχε αποδεχθεί την κάλυψη κινδύνων από τα extreme sports ή τα είχε εξαιρέσει. Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με υδάτινες δραστηριότητες όπως τα θαλάσσια σπορ, υποχρεούνται σε ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, οι παθόντες μπορούν να αιτηθούν αποζημίωση.

Πηγή: ygeiamou.gr

(3)