Οι καλοκαιρινοί μήνες, συνώνυμοι των διακοπών, θα μας βρουν να απολαμβάνουμε το φαγητό μας σε ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Ευκαιρία λοιπόν να συμπεριλάβουμε και μια μερίδα με τα διαθέσιμα χόρτα της περιοχής, για να μην παρεκκλίνουμε και από την ισορροπημένη διατροφή.

Τα χόρτα αποτελούν ένα διατροφικο θησαυρό. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό, συμβάλλουν στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού. Ακόμη, αποτελούν πλούσια πηγή μετάλλων (σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου) και βιταμινών (Κ, C, E, βιταμινών του συμπλέγματος Β). Η χαρακτηριστικότερη βιταμίνη που περιέχουν είναι η βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, ενώ είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Οι επιλογές, όπως θα διαπιστώσετε είναι πολλές!

Βλίτα

Από τα πιο γνωστά και αγαπητά χόρτα, τα βλίτα έχουν ελάχιστες θερμίδες και γενικότερα προτιμώνται περισσότερο το καλοκαίρι. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες για την περιεκτικότητα του βλίτου σε θρεπτικά συστατικά, όπως όλα τα χόρτα περιέχει μικρές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε και C και πολλά ιχνοστοιχεία, όπως: κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Γλιστρίδα

Γνωστή και ως άντρακλα, η γλιστρίδα μπορεί να έχει συνδεθεί με την… πολυλογία, περιέχει όμως πολύτιμα συστατικά. Η δροσερή και ξινή της γεύση συνοδεύει ικανοποιητικά πράσινες σαλάτες και ντομάτα, ενώ επίσης μπορεί να μαγειρευτεί με κρέας ή ψάρι. Αναφορικά με τα οφέλη της περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες: μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό), ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες C, Ε, Α, Κ. Τα σαρκώδη φύλλα της αποτελούνται από περίπου 95% νερό, επομένως η κατανάλωσή της μπορεί να μας ενυδατώσει επαρκώς.

 

Κρίταμο 

Ακόμα ένα φυτό που φυτρώνει σε αμμουδιές, βράχους και τοίχους κοντά στη θάλασσα και μάλιστα έχει ευχάριστο άρωμα. Το κρίταμο  περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως ιώδιο, μεταλλικά άλατα, μικρές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε, C και Κ. Εκτιμάται ότι έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες, οι οποίες είχαν αξιοποιηθεί από την αρχαιότητα, γι’ αυτό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διουρητικό, καθαριστικό του αίματος και αποτοξινωτικό.

 

Στύφνος

Με ελαφρώς πικρή γεύση, καταναλώνεται βραστός ή μαγειρεμένος σε συνταγές με λαχανικά και κρέας. Οι καρποί του μοιάζουν με χοντρόκοκκο πιπέρι και χρησιμοποιούνται σε μαρμελάδες, πίτες, τάρτες και σάλτσες, ενώ μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται ως παραδοσιακό φάρμακο. Δεν καταναλώνουμε ωστόσο τα ωμά φύλλα και τους άγουρους καρπούς του επειδή θεωρούνται τοξικοί. Ο στύφνος περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, που μεταξύ άλλων συνεισφέρει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βιταμίνη Ε, που επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, και καροτενοειδή. Επιπλέον,  περιέχει ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.