Παχυσαρκία και κατάθλιψη

Οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν η παχυσαρκία προκαλεί κατάθλιψη ή εάν η κατάθλιψη προκαλεί την παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία και η κατάθλιψη σίγουρα συνδέονται μεταξύ τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 66% των ατόμων που επιδιώκουν χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους, είχαν ένα τουλάχιστον περιστατικό ψυχικής διαταραχής. Είναι λοιπόν πιθανό για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας να εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες από εκείνους χωρίς αυτά να είναι παχύσαρκα;

Γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη επιβραδύνει το μεταβολισμό μας. Η κατάθλιψη επίσης καθιστά ένα άτομο πιο ευάλωτο στην αποφυγή της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών. Όταν κάποιος αισθάνεται ψυχολογικά πεσμένος, τα λιπαρά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα τον κάνουν να νιώθει καλύτερα, τουλάχιστον προσωρινά. Φυσικά, δεν χρειάζεται να έχει κατάθλιψη κάποιος ή κάποια άλλη ψυχική ασθένεια, προκειμένου να φάει «συναισθηματικά». Τρώγοντας κάτι γρήγορο και ανθυγιεινό είναι πιο εύκολο να ξεχάσει κάποιος ό,τι τον κάνει να αισθάνεται δυστυχισμένος. Έτσι, αν η κατάθλιψη προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους και τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους επίσης, τότε ποια είναι η λύση; Λοιπόν, η έρευνα έχει δείξει ότι η θεραπεία ψυχανάλυσης είναι εξίσου αποτελεσματική στην ανακούφιση της κατάθλιψης, όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (Doheny, 2010), χωρίς να έχει τις αρνητικές παρενέργειες που έχουν αυτά. Μια άλλη επιλογή είναι η άσκηση.

Σε μια μελέτη που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια σχετικά με τις επιδράσεις της άσκησης στη θεραπεία της κατάθλιψης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση ήταν εξίσου αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης, όπως το Zoloft (αντικαταθλιπτικό)! Επίσης αναφορικά με τις παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών ως προς την αύξηση σωματικού βάρους, τα προβλήματα ύπνου, και τη σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως μπορείτε να φανταστείτε, η άσκηση τα θεραπεύει.

(1423)