Κρίση Πανικού και Αγοραφοβία

Η κρίση πανικού εντοπίζεται σε άτομα που βιώνουν αυθόρμητες φαινομενικά κρίσεις πανικού και ζουν με το φόβο της της επόμενης φοράς.

Οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν απροσδόκητα, μερικές φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι ένα συχνό φαινόμενο, που σύμφωνα με έρευνες το βιώνει σχεδόν το 5% του γενικού πληθυσμού, ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η διαταραχή τους είναι πραγματική και οτι χρειάζεται θεραπεία. Μερικοί φοβούνται ή ντρέπονται να ομολογήσουν αυτό που βιώνουν σε κάποιον, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών και των αγαπημένων τους, από φόβο μήπως θεωρηθεί υποχόνδριο. Αντίθετα υποφέρουν στη σιωπή, απομακρυνόμενοι από τους φίλους, την οικογένεια, και άλλους που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν.

Η διαταραχή εμφανίζεται συχνά μαζί με άλλες ψυχικές και σωματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών άγχους, κατάθλιψης, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, το άσθμα ή την κατάχρηση ουσιών. Τα παραπάνω μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση και να κάνουν πιο δύσκολη τη διάγνωση.

Αγοραφοβία

Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν καταστάσεις και μέρη στα οποία είχαν επισόδειο κρίσης πανικού προηγουμένως, καθώς φοβούνται μην επαναληφθεί. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αγοραφοβία, και συνήθως αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους, όπου αισθάνονται οτι η άμεση διαφυγή μπορεί να είναι δύσκολη, όπως εμπορικά κέντρα, μέσα μαζικής μεταφοράς ή μεγάλες στάδια.

Περίπου ένα στα τρία άτομα με διαταραχή πανικού αναπτύσσει αγοραφοβία. Ο κόσμος τους μπορεί να γίνει μικρότερος, δεδομένου ότι είναι συνεχώς σε επιφυλακή, περιμένοντας την επόμενη επίθεση πανικού. Μερικοί άνθρωποι αδυνατούν να μετ

(902)