Η αρθρίτιδα ως παράγοντας κατάθλιψης

Άνθρωποι που βιώνουν χρόνιο πόνο & περιορισμούς σε δραστηριότητες έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν καταθλιπτικά συναισθήματα.

Εξ ορισμού, ο πόνος πονάει. Όμως πέρα από το να αισθάνεται κανείς άσχημα σωματικά, συχνά δημιουργείται μια έντονη δυσφορία που μπορεί να «στραγγίξει» συναισθηματικά τον άνθρωπο που ασθενεί.

Από μελέτη σε 130.880 ανθρώπους που διενέργησε ερευνητικό κέντρο στον Καναδά, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που υπέφεραν από αρθρίτιδα παρουσίασαν κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις σε διπλάσιο ποσοστό από εκείνους που δεν είχαν αρθρίτιδα. Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν χρόνιο πόνο, περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες και πολλαπλά προβλήματα υγείας είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν καταθλιπτικά συναισθήματα.

Εν μέρει, η σύνδεση αυτή μπορεί να αποδοθεί στις χημικές διεργασίες του εγκεφάλου. “Ο πόνος και η κατάθλιψη ελέγχονται από τα ίδια σημεία του εγκεφάλου, τους νευροδιαβιβαστές, τη σεροτονίνη και την νορεπινεφρίνη,” εξηγεί ο ψυχίατρος Joseph Garbely. «Η κατάθλιψη μπορεί να εντείνει πραγματικά τον πόνο κι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να αναζητήσει κανείς θεραπεία αν οι διαταραχές της διάθεσης παραμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες.”

Ωστόσο, υπάρχουν και απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να νιώσετε καλύτερα σε πρώτο επίπεδο:

Πάρτε τον έλεγχο. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Αισθάνομαι άσχημα επειδή έχω χάσει μέρος από την ανεξαρτησία μου; Επειδή ίσως δε μπορώ να συμβάλλω το ίδιο οικονομικά στο σπίτι; Σίγουρα λυπάστε για τις δραστηριότητες που κάνετε υπό περιορισμό πια, όμως μήπως είναι ώρα να σκεφτείτε τον τρόπο για να πάρετε τον έλεγχο πίσω; Αν κάποια δραστηριότητα σας για παράδειγμα απαιτεί μετακίνηση και εσείς δεν μπορείτε πλέον να οδηγείτε, μπορείτε να βρείτε κάποιον από το περιβάλλον σας που θα χαρεί να κάνει μια βόλτα μαζί σας πηγαίνοντας σας κάπου που επιθυμείτε.

Να είστε ανοικτοί με το γιατρό σας. Συζητήστε με το γιατρό που σας παρακολουθεί για την ασθένεια και πείτε του πως νιώθετε. Μη φοβηθείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό. Είναι το πρώτο βήμα για να νιώσετε και πάλι καλά.

(19628)