Η ευχάριστη συνήθεια που στέλνει «περίπατο» το άγχος και την κατάθλιψη

Το ένα τρίτο των ατόμων που έβαλαν την άσκηση στην καθημερινότητα τους απέτρεψαν την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, η σωματική άσκηση αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο που μπορεί όχι μόνο να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, αλλά και να την αποτρέψει, προστατεύοντας έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών.

Η διαπίστωση αυτή προήλθε από τα αποτελέσματα που λήφθηκαν από την έρευνα. Ειδικότερα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 37.000 ανθρώπους ηλικίας 37 – 73 ετών οι οποίοι που δεν είχαν αυξημένα επίπεδα άγχους για ένα διάστημα 7 ετών κατά μέσο όρο, με τη βοήθεια συσκευών καταγραφής δραστηριότητας.

Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης και καταγραφής της δραστηριότητας των ατόμων, διαπιστώθηκε πως το 3% αυτών είχε αναπτύξει κατάθλιψη ή άγχος.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής θα μπορούσαν να αποτραπούν χάρη στη σωματική άσκηση.

Ειδικότερα, οι μελετητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που αθλουνταν στην καθημερινότητα τους είχαν λιγότερο άγχος σε σχέση με όσους είχαν καθιστική ζωή.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως όσοι έκαναν έντονη άσκηση περίπου 75 με 150 λεπτά την εβδομάδα είχαν 29% μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, ενώ όσοι αθλούνταν με μέτρια ένταση 150 και 300 λεπτών μείωσαν τον κίνδυνο αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης κατά 47%.

Ο δρ. Carlos Celis-Morales, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης σχολίασε ότι «αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα δημόσιας υγείας. Η γυμναστική είναι μια δωρεάν δραστηριότητα, γι’ αυτό και όλοι μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα με την οποία γυμνάζονται σε εβδομαδιαία βάση».

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται σε αυτή καθαυτή τη σωματική άσκηση ή παράπλευρους παράγοντες, όπως οι ψυχικοί παράγοντες ικανοποίησης για την προσπάθεια ή κοινωνικοποίησης, όταν κάποιος γυμνάζεται με άλλους ανθρώπους.

Ποιες ασκήσεις «θωρακίζουν» την υγεία και ποια είναι η ιδανική διάρκεια προπόνησης

Εκτός από την σωστή και ισορροπημένη διατροφή, μπορεί και η γυμναστική να συμβάλλει στην «θωράκιση» της υγείας.

Συγκεκριμένα, οι ενήλικες ηλικίας 19-64 ετών θα πρέπει να είναι καθημερινά δραστήριοι και συγκεκριμένα να ολοκληρώνουν:

  • τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα και
  • ασκήσεις ενδυνάμωσης 2 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, με σκοπό να ενεργοποιούν όλους τους βασικούς μύες (πόδια, γοφούς, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμους και χέρια)

ή

  • 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα και
  • ασκήσεις ενδυνάμωσης 2 ή περισσότερες φορές εβδομαδιαίως

ή

  • έναν συνδυασμό μέτριας και έντονης αερόβιας άσκησης σε εβδομαδιαία βάση. Για παράδειγμα, η έντονη άσκηση διάρκειας 30 λεπτών, σε συνδυασμό με έντονο περπάτημα διάρκειας 30 λεπτών, 2 φορές την εβδομάδα, ισοδυναμεί με τα 150 λεπτά της μέτριας αερόβιας άσκησης.

Ένας «χρυσός» κανόνας για να υπολογίζετε εάν έχετε ολοκληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο σωματικής δραστηριότητας είναι να θυμάστε ότι 1 λεπτό έντονης άσκησης ισοδυναμεί με 2 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση.

Για να επιτύχετε εύκολα τα απαιτούμενα λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, υπολογίστε να αφιερώνετε 30 λεπτά άσκησης ημερησίως, 5 φορές την εβδομάδα. Επίσης, μην παραλείπετε να «σπάτε» διαρκείς περιόδους αδράνειας με ήπια κίνηση.

(21)