Η αναγνώριση της κατάθλιψης είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της.
Πολλοί άνθρωποι που αποφασίζουν να πάρουν βοήθεια βρίσκονται μπροστά σε ασάφειες και διλήμματα για τα οποία πολλές φορές ακόμα και οι ειδικοί ψυχικής υγείας δυσκολεύονται να δώσουν σαφείς απαντήσεις.
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών αφορά τον αν χρειάζονται ψυχοθεραπεία παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή. Πολλές φορές, κάποιος που υποφέρει από κλινική κατάθλιψη απευθύνεται σε ένα ψυχίατρο, ο οποίος, εάν πληρούνται τα κριτήρια της νόσου, θα χορηγήσει αγωγή. Ωστόσο, στην ερώτηση «χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;» οι ψυχίατροι φαίνεται να δίνουν διαφορετικές απαντήσεις.
Πολλές φορές από άγνοια και άλλοτε από τον φόβο ότι η ψυχοθεραπεία δεν είναι κατάλληλη για την παρούσα φάση της ασθένειας, ένας γιατρός μπορεί να μην ενθαρρύνει την ψυχοθεραπεία. Η απάντηση σχεδόν σε κάθε περίπτωση περιγράφει πως η ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της θεραπείας για κάποιον που υποφέρει από κλινική κατάθλιψη.
Η έρευνα έχει αποδείξει ότι ο συνδυασμός φαρμακευτική θεραπείας και ψυχοθεραπείας δίνει σταθερά καλύτερα, πιο σταθερά και πιο γρήγορα αποτελέσματα από ότι κάθε θεραπεία χωριστά. Πολυάριθμες μεταναλύσεις που έχουν γίνει γύρω από την αποτελεσματικότητα των θεραπειών της κατάθλιψης επιβεβαιώνουν ότι οι ψυχολογικές παρεμβάσεις, όπως οι γνωστικές-συμπεριφορικές θεραπείες μπορεί να είναι το ίδιο ή ακόμα και πιο αποτελεσματικές από τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις για την κατάθλιψη.
Μάλιστα, το Σεπτέμβριο του 2014, η Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρία ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να επιλέγουν την ψυχοθεραπεία ως θεραπεία πρώτης επιλογής στις περιπτώσεις της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης.
Τι σημαίνουν όμως τα παραπάνω για ένα άνθρωπο που θέλει να πάρει βοήθεια; Πώς μπορεί κάποιος να αποφασίσει ποια μέθοδο να ακολουθήσει;
Συμπερασματικά, η επιλογή μόνο της ψυχοθεραπείας ή μόνο της φαρμακοθεραπείας θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή για κάποιον που έχει κλινική κατάθλιψη. Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν όλο και περισσότερες έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο, ο κατάλληλος για να απαντήσει είναι ένας ειδικός ψυχικής υγείας. Η πιο ασφαλής λύση για κάποιον που βιώνει έντονα συμπτώματα κατάθλιψης και η καθημερινότητά του επιβαρύνεται σημαντικά, είναι να ξεκινήσει απευθυνόμενος σε έναν ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος είναι εκείνος που θα αξιολογήσει τον βαθμό της κατάθλιψης και θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον ψυχίατρό σας τον ενδεχόμενο να χρειάζεστε και ψυχοθεραπεία, ακόμα και αν εκείνος δεν το προτείνει. Σε κάθε περίπτωση, η φαρμακευτική αγωγή δεν θα πρέπει να διακόπτεται ή να μεταβάλλεται αν δεν υπάρχει τέτοια οδηγία από τον ψυχίατρο. Ωστόσο, φαίνεται πως η ψυχοθεραπεία παράλληλα με την ψυχιατρική αγωγή έχει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θετικά αποτελέσματα.
Πολλές φορές, οι άνθρωποι με πιο ήπια συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να ξεκινήσουν να παίρνουν βοήθεια μέσω της ψυχοθεραπείας. Ένας επαρκώς καταρτισμένος ψυχοθεραπευτής θα διερευνήσει σωστά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και θα παραπέμψει στον κατάλληλο ψυχίατρο εφόσον υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα. Η επιλογή του σωστού επαγγελματία είναι επομένως το κλειδί για την σωστή αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Γράφει η Βασιλική Ντούμου, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του www.kontasou.com.
(15167)