Η υγεία του πατέρα πριν την σύλληψη: κλειδί για την ευεξία των παιδιών

Φαίνεται να θεωρούμε λιγότερο σημαντική την υγεία του πατέρα πριν από την σύλληψη και την εγκυμοσύνη κάτι που όμως δεν έχει βάση.

Ως κοινωνία, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία της γυναίκας, τόσο πριν όσο και μετά την εγκυμοσύνη. Η γυναίκα χρειάζεται να προετοιμάσει τον οργανισμό της για να φιλοξενήσει μια νέα ζωή για τους επόμενους 9 μήνες. Ωστόσο, φαίνεται να θεωρούμε λιγότερο σημαντική την υγεία του πατέρα πριν από την σύλληψη και την εγκυμοσύνη, κάτι που όπως δείχνουν οι έρευνες δεν έχει βάση.

Υπάρχουν πια επαρκή στοιχεία που φανερώνουν το πολύ σημαντικό ρόλο της προγεννετικής υγείας και του άνδρα για την υγεία και την ευεξία του παιδιού.

Υπέρβαροι άνδρες, παιδιά σε κίνδυνο

Σύμφωνα με μια νέα έρευνά που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η διατροφή του άνδρα πριν από την σύλληψη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια επικείμενη εγκυμοσύνη της συντρόφου του. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα ποσοστά της εγκυμοσύνης ήταν σημαντικά χαμηλότερα όταν ο πατέρας ήταν παχύσαρκος. Τα έμβρυα που προήλθαν από σπέρμα υπέρβαρων ανδρών δεν ήταν αρκετά υγιή και δεν κατάφεραν να εμφυτευτούν στην μήτρα της μητέρας. Ακόμα περισσότερο φαίνεται ότι τελικά υπάρχει εγκυμοσύνη στην περίπτωση των υπέρβαρων πατεράδων, τόσο το έμβρυο, όσο και ο πλακούντας ήταν μικρότεροι από το κανονικό.

«Πατρικό» lifestyle και υγεία του παιδιού

Είναι γνωστό ότι ο τρόπος ζωής του άνδρα μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο. Από διαφορετικές πηγές είναι γνωστό ότι συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση, το αλκοόλ συνδέονται άμεσα με επιβαρυμένη υγεία του παιδιού. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι τα παιδιά των οποίων οι πατεράδες κάπνιζαν πριν την σύλληψη τους, έχουν ένα 30% αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο σε σχέση με τα παιδιά όσων ανδρών δεν κάπνιζαν.

Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα των μητέρων στην περίοδο της σύλληψη έχει κατηγορηθεί με υψηλότερα επίπεδα σοβαρών συγγενών καρδιακών προβλημάτων στα έμβρυα. Παράλληλα, έχει βρεθεί ότι σημαντική σύνδεση ανάμεσα στο επάγγελμα του πατέρα και την υγεία του παιδιού. Φαίνεται τα παιδιά των ανδρών που εκτίθενται σε χημικές ουσίες κατά την εργασία τους έχουν υψηλότερους βαθμούς γενετικών ανωμαλιών.

Πηγή: www.plosone.org

(16256)