Πέντε λεπτά «πράσινη άσκηση»: η δοσολογία της ευεξίας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, πέντε λεπτά άσκησης την ημέρα στη φύση μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Essex βρήκαν ότι αρκούν πέντε λεπτά μιας «πράσινης δραστηριότητας» όπως το περπάτημα, η κηπουρική, το ποδήλατο ή οι αγροτικές εργασίες για βελτιωθεί η διάθεση και η αυτοεκτίμησή μας.

«Πιστεύουμε ότι θα υπήρχε μεγάλο όφελος στα άτομα, την κοινωνία και στο κόστος των υπηρεσιών υγείας εάν μπορούσαμε να αυτό-θεραπευτούμε μέσω της «πράσινης» άσκησης» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Jo Barton. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στον περιοδικό Environmental Science & Technology.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση στο ύπαιθρο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για ψυχική ασθένεια και να βελτιώσει την αίσθηση της ευεξίας. Οι επικεφαλής της έρευνας Jules Pretty και Jo Barton, επισημαίνουν ότι έως τώρα κανείς δεν ήξερε πόσο χρόνος χρειαζόταν να αφιερώσουμε στην πράσινη άσκηση προκειμένου να δούμε τα οφέλη της.

Οι Barton και Pretty εξέτασαν τα δεδομένα 1,252 ατόμων (ανδρών και γυναικών) από διαφορετικές ηλικίες, και με διάφορες στα επίπεδα ψυχικής κατάστασης από 10 προηγούμενες έρευνες που είχαν γίνει στην Βρετανία.

Ανέλυσαν δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κηπουρική, το ποδήλατο, το ψάρεμα, η κωπηλασία, η ιππασία και οι αγροτικές εργασίες. Βρήκαν ότι το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία λάμβανε χώρα στους νέους και τους ψυχικά ασθενείς, παρόλο που οι άνθρωποι από όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες είδαν βελτίωση. Το μεγαλύτερο όφελος στο επίπεδο της αυτοεκτίμησης προήλθε από μια πεντάλεπτη δόση «πράσινης άσκησης».

Κάθε φυσικό περιβάλλον φάνηκε να είναι ωφέλιμο για την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πάρκων στα αστικά κέντρα. Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν ότι οι «πράσινες» περιοχές κοντά σε θάλασσα, ποτάμι ή λίμνη έτειναν να προσφέρον ένα ελαφρώς μεγαλύτερο όφελος.

Πηγή: www. reuters.com

(5730)