TikTok: Πώς σχετίζεται με την κατάθλιψη και το bullying στους εφήβους

Μία νέα έρευνα εστιάζει πώς τα μικρά βιντεάκια στο TikTok μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας και όχι μόνο, στους εφήβους

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research, χωρίζει τους έφηβους χρήστες του TikTok σε τρεις κατηγορίες, διευκρινίζοντας ποια από αυτές τις κατηγορίες έχει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρεται σε τρεις τύπους χρηστών που παρακολουθούν TikTok και άλλες πλατφόρμες με βίντεο. Αυτοί οι χρήστες κατηγοριοποιούνται ως «μη χρήστες», «μέσοι χρήστες« και «χρήστες σε βαθμό εθισμού». Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χρήστες που έχουν εθισμό με το TikTok είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν κακή σωματική υγεία, κακές επιδόσεις στο σχολείο, πίεση στις σχέσεις και την κοινωνική τους ζωή σε σύγκριση με άλλους χρήστες.

Στην εποχή μας, πολλοί έφηβοι βασίζονται στο TikTok και σε άλλες εφαρμογές με βίντεο σύντομης διάρκειας για την ψυχαγωγία τους. Έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους, αλλά δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με το πώς η παρακολούθηση ελκυστικών αλλά σύντομων βίντεο επηρεάζει την ψυχική τους υγεία. Αυτή η μελέτη έγινε αρχικά με τη διαφοροποίηση μεταξύ μέσων χρηστών και χρηστών σε βαθμό εθισμού. Το μοτίβο παρακολούθησης των χρηστών σε βαθμό εθισμού μελετήθηκε με διαφορετικά ψυχοκοινωνικά πρότυπα.

Άγχος, κατάθλιψη και κακή σχέση με την οικογένεια

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν το TikTok και άλλες παλτφόρμες με βίντεο είναι μόνο μία μορφή ψυχαγωγίας για τους νέους ή υπάρχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τις σχέσεις τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατηγοριοποιώντας 1346 εφήβους στην Κίνα ως «μη χρήστες», «μέσους χρήστες» και «χρήστες σε βαθμό εθισμού». Αυτά τα άτομα αξιολογήθηκαν με βάση την ψυχική τους υγεία, τις σχολικές τους επιδόσεις, τις σχέσεις με τους γονείς και την εμπειρία τους με φαινόμενα bullying. Όλοι αυτοί οι παράγοντες διευκόλυναν τους ερευνητές να μελετήσουν τη χρήση πλατφορμών με βίντεο σύντομης διάρκειας μεταξύ των εφήβων και τις επιπτώσεις της σε αυτούς.

Διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες σε βαθμό εθισμού είχαν υψηλότερα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι έφηβοι δεν είχαν καλές επιδόσεις στις σχολικές τους σπουδές, και ήταν επίσης θύματα bullying. Η σχέση τους με την οικογένεια ήταν επίσης κακή. Οι μέσοι χρήστες έμοιαζαν περισσότερο με τους μη χρήστες. Η μόνη διαφορά που έδειξαν ήταν τα αρνητικά οικογενειακά τους περιβάλλοντα.

Παρόλο που αυτή η έρευνα είναι αρκετά χρήσιμη για την κατανόηση των συμπεριφορών των εφήβων, εξακολουθεί να έχει ορισμένους περιορισμούς, καθώς βασίζεται μόνο σε δεδομένα στον πληθυσμό της Κίνας.

Πηγή: healthstat.gr

(12)