Οι νέες μητέρες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις σε πρακτικό επίπεδο αλλά και στο κομμάτι της ψυχικής τους υγείας.
Η ζωή μιας γυναίκας αλλάζει δραματικά, ειδικά τις πρώτες μέρες της απόκτησης του νέου παιδιού. Ο διακεκομένος ύπνος, η κούραση, ο θηλασμός είναι νέα δεδομένα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο στρες για την μητέρα, στρες που αναπόφευκτα μεταφέρεται και στο νέο βρέφος.
Τι θα μπορούσε να βοηθήσει τις νέες μητέρες τις πρώτες μέρες της γέννησης του παιδιού τους; Φαίνεται ότι η καθιέρωση μια ζώνης ήσυχου ημερήσιου ύπνου μπορεί να συμβάλλει ουσιαστική στην καλύτερη ψυχολογική ισορροπία της μητέρας σε αυτές τις πρώτες ιδιαίτερες μέρες.
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, μια ζώνη ήσυχου ύπνου καθορισμένη κάθε απόγευμα θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία των νεογνών και των νέων μητέρων στα μαιευτήρια. Σύμφωνα με μια προηγούμενη Αμερικανική Έρευνα, οι νέες μητέρες στα μαιευτήρια έρχονται αντιμέτωπες με 53 διακοπές κάθε 12 ώρες από ανθρώπους που μπαίνουν μέσα στο δωμάτιο. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγεί στη διακοπή του ύπνου, στη διαδικασία του θηλασμού και να προκαλεί στρες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill επισημαίνουν ότι αυτή η πραγματικότητα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία της νέας μητέρας, επιπτώσεις που μπορεί να ποικίλουν από μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και επιλόχειο κατάθλιψη.
Οι μελετητές προτείνουν μια οικονομική και χαμηλού ρίσκου λύση: ο προγραμματισμός μιας ζώνης ήσυχου ύπνου μέσα στην ημέρα. «Το απόγευμα θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή, καθώς «πέφτει» φυσικά η σωματική ενέργεια», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Safina Adatia.
«Η ιδέα είναι σχετικά καινούργια στα μαιευτήρια, αλλά οι ζώνες ήσυχου ημερήσιου ύπνου έχουν καθιερωθεί σε άλλες μονάδες υγείας, όπου έχει αποδειχθεί αποτελεσματική», λέει η Dr. Susan Law, συνεργάτης της έρευνας και καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του McGill.
Η ίδια τακτική θα μπορούσε να βοηθήσει και όταν η μητέρα πια βρεθεί στο σπίτι. Μέσα από την καλή επικοινωνία και την «συνεργασία» των δύο συντρόφων, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μια ευκολότερη αρχή για τις πρώτες μέρες της μητρότητας και να συμβάλλει στην καλύτερη ψυχική υγεία των γονιών και του παιδιού.
Πηγή: mcgill.ca
(20188)