Βόλτες στη φύση: αντίδοτο στο στρες και τη θλίψη!

Ένας ισχυρός σύμμαχος απέναντι στα ψυχικά προβλήματα.

Μια νέα έρευνα του περιοδικού Ecopsychology προτείνει ότι οι ομαδικές βόλτες στη φύση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του στρες και του συναισθήματος θλίψης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ αξιολόγησαν 1.991 συμμετέχοντες από το πρόγραμμα Walking for Health στην Αγγλία, μέσα στα πλαίσια του οποίου διοργανώνονται σχεδόν 3.000 εβδομαδιαίους περιπάτους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που είχαν βιώσει στρεσογόνα γεγονότα ζωής, όπως μια σοβαρή ασθένεια, μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή έναν χωρισμό, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη διάθεση τους μετά από τακτικές ομαδικές βόλτες στη φύση.

«Ακούμε ότι οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα μετά από μια βόλτα στη φύση, αλλά έως τώρα δεν υπήρχαν αρκετά ερευνητικά στοιχεία που να υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι αυτές οι συμπεριφορές στην πραγματικότητα βελτιώνουν την ψυχική υγεία και την ευεξία», λέει η κεντρική συγγραφέας της έρευνας, Sara Warber, καθηγήτρια στο Medical School του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Με δεδομένο ότι η άσκηση και η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι από μόνοι τους παράγοντες που βελτιώνουν την διάθεση, δεν θα είναι παράξενο που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί όταν συνδυάζονται. Ωστόσο, η έρευνα αυτή μας δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος που σχεδιάζουμε τις πόλεις μας και της ζωές μας. Η εύκολη πρόσβαση στη φύση θα πρέπει να είναι κομμάτι της ζωής μας!

Πηγή: nymag.com

(12275)