Πόσο αυτόνομο να αφήσω το παιδί μου;

Οι γονείς δε θα σταματήσουν ποτέ να αναρωτιούνται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Πολύ συχνά όλη η αγωνία συμπυκνώνεται γύρω από το ερώτημα «πόσο αυτόνομο να αφήσω το παιδί μου; Να το αφήσω να κάνει τα δικά του λάθη;».

Μια πρόσφατη έρευνα από το επιστημονικό περιοδικό Journal of Child and Family Studies δείχνει ότι για τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας, η αυτονομία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα παιδιά να επιλύουν προβλήματα με μεγαλύτερα ευκολία στο μέλλον. Η έρευνα, με επικεφαλής την Célia Matte-Gagné του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, μελέτησε 78 μητέρες με τα νήπιά τους. Οι ερευνητές επισκέφθηκαν τις οικογένειες στα σπίτια τους όταν τα παιδιά ήταν ηλικίας από 15 μηνών έως 3 ετών.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, στα παιδιά ζητήθηκε να ολοκληρώσουν ένα έργο που απαιτούσε σκέψη. Η μητέρες ενθαρρύνθηκαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, ενώ οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν την διάδραση μητέρας-παιδιού. Οι ερευνητές μέτρησαν το βαθμό στον οποίο η κάθε μητέρα ενίσχυε το παιδί της στο να ολοκληρώσει το έργο, (π.χ. με το να δίνει θετική ενίσχυση και να χρησιμοποιεί ενισχυτικό τόνο φωνής), το βαθμό στον οποίο η μητέρα συνυπολόγιζε την οπτική του παιδιού της και ακολουθούσε το ρυθμό του, δίνοντας την ευκαιρία στο παιδί να κάνει επιλογές και να παίξει έναν ενεργό ρόλο ενώ περιόριζε τις παρεμβάσεις της.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις οικογένειες μέσα στο χρόνο. Αυτό που βρήκαν είναι ότι τα νήπια που είχαν μεγαλύτερη αυτονομία είχαν υψηλότερη εκτελεστική λειτουργικότητα (executive functioning), έναν «ανώτερο» τύπο σκέψης που περιλαμβάνει την καθυστέρηση της άμεσης ικανοποίησης, τη διαχείριση πολύπλοκων συλλογισμών και άλλες δεξιότητες επίλυσης.

Η συγκεκριμένη έρευνα μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι είναι πιο βοηθητικό να επικοινωνούμε με τα παιδιά από το δικό τους επίπεδο και να μην τους κατευθύνουμε από «ψηλά», παρεμβαίνοντας την προσπάθειά τους να επιλύσουν ένα πρόβλημα ή να ολοκληρώσουν μια εργασία.

Πηγή: nymag.com

(18366)