Πολλές γυναίκες πριν και μετά από μια άμβλωση δείχνουν ότι η ψυχική τους κατάσταση είναι αρκετά καλή. Αργότερα καταλαβαίνουν ότι είχαν νεκρώσει κάποιες ψυχικές λειτουργίες απλά για να μην νιώθουν πόνο.
Ασχέτως του εάν η έκτρωση είναι για κάποιους φόνος μιας ανθρώπινης ζωής, ενώ για άλλους μια απλή επεμβατική πράξη που ακυρώνει μια εγκυμοσύνη, σίγουρα είναι μια εμπειρία αξέχαστη και για πολλές γυναίκες τραυματική.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι γυναίκες που υποφέρουν από κατάθλιψη ή άλλες διανοητικές ασθένειες είναι πιθανότερο να υποφέρουν από τις συναισθηματικές συνέπειες μιας άμβλωσης.
Οι συναισθηματικές διαταραχές από την άμβλωση περιλαμβάνουν καταθλιπτικά συναισθήματα, ενοχές, αγωνία, αλλά και αυξημένα ποσοστά χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών, καθώς και διαταραχές στη διατροφή. Δυστυχώς, ενίοτε περιλαμβάνει και άλλες συμπεριφορές αυτοτιμωρίας, είτε αχαλίνωτη σεξουαλική δραστηριότητα, ολοκληρωτική σεξουαλική αποχή, είτε σχέσεις κακοποίησης, ενώ σπανιότερα «καταλήγει» σε αυτοκτονία.
Πολλές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά άλλων μορφών μετατραυματικής διαταραχής και ξαναζούν την άμβλωση με διάφορους τρόπους, όπως μέσω επαναλαμβανόμενων εφιαλτών ή φλας μπακ σε άσχημες στιγμές που σχετίζονται με την άμβλωση.
Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν αντίδραση κατά την επέτειο της άμβλωσης ή της αναμενόμενης ημερομηνίας τοκετού. Άλλες απορροφώνται από το να μείνουν και πάλι έγκυες.
Σε κάθε περίπτωση, μια γυναίκα που νιώθει πως δε μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα της έπειτα από το δυσάρεστο αυτό γεγονός, μπορεί να μιλήσει στον περίγυρο της, στο σύντροφο της ή σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
(15864)