Η οστεοπόρωση ταξινομείται σε πρωτοπαθή και σε δευτεροπαθή…
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ:
- Στην Πρωτοπαθή οστεοπόρωση ανήκουν: α) Η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση που εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω του χαμηλού επιπέδου οιστρογόνων και β) Η γεροντική οστεοπόρωση, που εμφανίζεται σε γυναίκες και άντρες μετά την ηλικία των 70 περίπου ετών
- Η Δευτεροπαθής Οστεοπόρωση προκαλείται σε έδαφος άλλων παθήσεων όπως ο διαβήτης, ο υπερπαραθυρεοειδισμός η δρεπανοκυτταρική αναιμία, το πολλαπλούν μυέλωμα, η παρατεταμένη ακινητοποίηση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο υπογοναδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός και το σύνδρομο δυσαπορρόφησης.
Επίσης δευτεροπαθής οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί εξ αιτίας μακροχρόνιας λήψης φαρμάκων όπως είναι η κορτιζόνη, η θυρεοειδική ορμόνη σε δόση μεγαλύτερη από ότι χρειάζεται για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, η ηπαρίνη κ.ά.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ:
- Πρόωρη εμμηνόπαυση και καθυστερημένη εμμηναρχή – Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην οστική μάζα, αυξάνοντας την παραγωγή και αναστέλλοντας την απορρόφηση. Όταν μία γυναίκα παρουσιάσει εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών, ή καθυστερημένη εμμηναρχή αυτό σημαίνει ότι έχει πρόωρα μειωμένη, ή καθυστερημένη αντίστοιχα παραγωγή οιστρογόνων και γι’ αυτό είναι σε κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπόρωσης.
- Ηλικία – πάνω από 50 έτη
- Φύλο
- Καθιστική ζωή – Η σωματική άσκηση προσφέρει μηχανικά ερεθίσματα στους οστεοβλάστες για παραγωγή οστικής μάζας και γι’ αυτό η έλλειψη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση.
- Κάπνισμα – συμβάλλει στην πρόκληση πρώιμης εμμηνόπαυσης και δρα τοξικά στις οστεοβλάστες, μειώνοντας έτσι την οστική μάζα.
- Κληρονομικότητα – (οικογενειακό ιστορικό ή ιστορικό κατάγματος)
- Αλκοόλ – σε μεγάλες ποσότητες αναστέλλει την οστική παραγωγή
- Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου και Ανεπάρκεια βιταμίνης D – στοιχεία απαραίτητα για τη διατήρηση της οστικής μάζας
- Χρόνια λήψη φαρμάκων – (κορτιζόνη, θυροξίνη). Ειδικά η πρεδνιζολόνη αν ληφθεί σε δόση ίση ή μεγαλύτερη από 7,5 mg ημερησίως και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση.
- Ιστορικό προηγούμενου κατάγματος ευθραυστότητας
- Χαμηλό σωματικό βάρος
- Υψηλή κατανάλωση καφεΐνης και τσαγιού, επειδή προκαλούν ασβεστιουρία.
- Φυλή (σπάνια στους Αφρικανούς και στους Αμερικανούς μαύρης φυλής)
- Νευρογενής ανορεξία
- Δυσαπορρόφηση – φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου
- Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός
- Αμηνόρροια
- Παρατεταμένη ακινητοποίηση
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Το άρθρο υπογράφει ο Στέφανος Αναστασόπουλος – Ορθοπαιδικός / Χειρουργός. Γενικός Αρχίατρος 401 ΓΣΝΑ και έως σήμερα Διευθυντής Ορθοπαιδικής κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών. Έχει εκτελέσει πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της αρθροσκοπικής χειρουργικής, της χειρουργικής των αρθρώσεων (γόνατο, ώμος, ισχίο) και της τραυματιολογίας.
Το 2011 οργάνωσε το Τμήμα Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής στην Ευρωκλινική Αθηνών όπου πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με ψηφιακό σύστημα πλοηγού CAS. Το τμήμα είχε επιλεγεί ως κέντρο αναφοράς διεθνών μελετών.
(Πηγή: https://anastasopoulosstefanos.gr/)
Στοιχεία Επικοινωνίας:
ΑΘΗΝΑ:
Λαρίσης 27 τ.κ.11523 Αμπελόκηποι
τηλ:210 6917248 , 6974061280 , 6937470267
ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ:
Αθανασιάδου 6 τ.κ.11521 Αμπελόκηποι
τηλ:210 6416731 , 6937470267
ΡΟΔΟΣ:
Κωνσταντίνου Υδραίου 30
τ.κ.85100
τηλ:6974061280 , 6937470267
(178)