Υπάρχει το μυστικό της επιτυχίας για μια ευτυχισμένη οικογένεια; Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να εξασφαλίσουν ότι η δική τους οικογένεια θα απολαμβάνει μια ισορροπημένη ζωή, γεμάτη ευημερία; Σύμφωνα με την δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που διασφαλίζουν την ισορροπία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και αποκαλύπτει βασικά μυστικά για μια οικογενειακή ζωή γεμάτη ευεξία:

  1. Μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά στην οικογένεια δείχνουν την αγάπη τους με λόγια και έργα. Αγκαλιαστείτε, φιληθείτε, πείτε «σε αγαπώ». Συχνά, γονείς και παιδιά θεωρούν την παρουσία των άλλων δεδομένη και ξεχνάνε να πουν «σε αγαπώ» ή να δείξουν την αγάπη τους με μια αγκαλιά. Είναι, όμως, τόσο σημαντικό.
  2. Έχουν χιούμορ, λένε αστεία, γελάνε όλοι μαζί. Μια δόση γέλιου είναι το καλύτερο αντίδοτο στο στρες, το άγχος και τις στεναχώριες της καθημερινότητας. Γονείς και παιδιά δένονται συναισθηματικά και έτσι μαθαίνουν να διαχειρίζονται και τα δύσκολα.
  3. Τρώνε ένα γεύμα καθημερινά μαζί, συζητάνε και μοιράζονται τα νέα τους. Ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας. Χωρίς πίεση, μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τα νέα τους, τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους, το πώς πέρασαν τη μέρα τους. Έτσι, οι γέφυρες επικοινωνίας είναι ανοιχτές, ακόμα και όταν τα θέματα συζήτησης είναι δύσκολα.
  4. Μοιράζονται τις χαρές, τις δουλειές, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις. Ένα σημαντικό στοιχείο που δένει τα μέλη της οικογένειας είναι να μοιράζονται τις χαρές τους και να χαίρονται ο ένας με τα επιτεύγματα του άλλου. Παράλληλα, όμως, χωρίς γκρίνια, μοιράζονται και τις δουλειές και βοηθάνε ο ένας τον άλλον.
  5. Έχουν καλή διάθεση. Γονείς και παιδιά έχουν πολλούς λόγους να αγχωθούν, να στρεσαριστούν, να εκνευριστούν ή να θυμώσουν. Όμως, οι χαρούμενες οικογένειες ξέρουν να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματά τους και, τελικά, να τα βάλουν στην άκρη και να καλλιεργήσουν καλή διάθεση και θετική ατμόσφαιρα στο σπίτι.
  6. Βρίσκουν λύσεις αντί να βρίσκουν προβλήματα. Ειδικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα είναι πολλά. Ωστόσο, οι χαρούμενες οικογένειες ψάχνουν και βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους, χαίρονται με όσα καλά έχουν και αποφεύγουν να γκρινιάζουν και να παραπονιούνται διαρκώς.
  7. Έχουν να πουν κάτι θετικό και καλό ο ένας στον άλλον. Αντί να λένε διαρκώς «όχι» και «μη» οι γονείς και αντί τα παιδιά να ζητάνε διαρκώς, μικροί και μεγάλοι έχουν μάθει να κάνουν κομπλιμέντα και να λένε κάτι θετικό ο ένας στον άλλον.

Η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια