Ύπνος… ο “Φύλακας Άγγελός” μας!

Όσο ζεις, μαθαίνεις. Όσο ερευνάς, βρίσκεις. Όσο μεγαλώνεις, συνειδητοποιείς αλήθειες και αποκτάς μια πιο βαθιά και σφαιρική άποψη περί πραγματικότητας και της εξωτερικής αλλά κυρίως της εσωτερικής “δική” σου πραγματικότητας.

Κυρίως αντιλαμβάνεσαι μέρα με τη μέρα και  συνειδητοποιείς όλο και περισσότερο πόσο βλάπτουμε το σώμα μας. Και αναφέρομαι, φυσικά, σε όλους χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια τέλεια «μηχανή» με άρτια & ακριβή αρχιτεκτονική σχεδίαση, λειτουργία με sui generis γενετικό και γονιδιακό (βιολογικό) προγραμματισμό της “έμφυτης”  προσαρμογής σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δεν είναι όμως άτρωτο και σε κάποια στιγμή στη ζωή μας θα κληθούμε όλοι να «λογοδοτήσουμε» για την αμέλεια, αμεριμνησία, ολιγωρία και ασέβεια μας, με την εκδήλωση κάποιας ασθένειας.

Μια χαρακτηριστική αμέλεια εις βάρος της υγείας μας προέρχεται από τη μη επαρκή ανάπαυση, χαλάρωση (relaxation) & αποφόρτιση του νευρικού συστήματος και την παράλληλη άσκοπη σπατάλη κρίσιμης & πολύτιμης νευρικής – ζωτικής ενέργειας.

Τα άτομα που δεν κοιμούνται επαρκώς ώστε να απολαμβάνουν ένα βαθύ ύπνο ώστε ξεκουραστεί και να αυτο-ρυθμιστεί ο οργανισμός, συχνά αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα νύστα και αδιαθεσία. Ο ύπνος είναι αναγκαία διαδικασία ζωτικής σημασίας καθώς αν κάποιος δεν κοιμηθεί επί σειρά ημερών εμφανίζει συμπτώματα πέραν της κούρασης, όπως να ονειρεύεται (να έχει ψευδαισθήσεις) καθώς είναι ξύπνιος και να φτάσει σε επιπτώσεις και επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

Σημαντικός είναι ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement) γνωστός και ως_ ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών_ είναι το «πέμπτο στάδιο του ύπνου» και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών και επιφέρει βαθιά χαλάρωση των μυών παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο. Οι άνθρωποι που ξυπνούν από ύπνο REM μπορούν να θυμηθούν πολλά όνειρα, ενώ όσοι ξυπνούν από ύπνο μη REM θυμούνται αμυδρά έως  ελάχιστα την όποια ονειρική τους δραστηριότητα.  Σύμφωνα με τη ψυχολογική ερμηνεία του Σίγκμουντ Φρόυντ του Αυστριακού ιατρού, φυσιολόγου. ψυχίατρου και θεμελιωτή της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας, τα όνειρα αναδύονται από το ασυνείδητο και είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος (βασιλική οδός) προς αυτό.

Η μέγιστη ενέργεια του σώματος δεν προκύπτει από τη λήψη τροφής, όπως πολύ λανθασμένα επικρατεί ως άποψη σήμερα, αλλά από τη ζωτικής σήμα «φόρτιση των μπαταριών» κατά τη διάρκεια του… νυχτερινού ύπνου!

 Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν ότι η διατροφή, η άσκηση, το στρες και το περιβάλλον είναι καθοριστικοί παράγοντες για την εδραίωση & θωράκιση της υγείας και την πρόληψη πλήθους ασθενειών.Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι λίγοι είναι γνώστες της αδιαμφισβήτητης αξίας & αδιαφιλονίκητης υπεροχής του “Ύπνου”. Δυστυχώς, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι  η πλειονότητα των σύγχρονων ανθρώπων «κοιμούνται» τον ύπνο του δικαίου. 

 

 Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας…

 Ο ύπνος  είναι  ωφέλιμος, λυσιτελής, δεν μπορεί να πατενταριστεί, δεν μπορεί να «πουληθεί», καθώς είναι διαθέσιμος  σε όλους μας αφού είναι «ελεύθερο αγαθό» ως μια έμφυτη δυνατότητα με την οποία είμαστε προικισμένη με την γέννηση μας…και το κυριότερο είναι προσβάσιμο σε όλους και κυρίως εντελώς δωρεάν!

 Ας διερωτηθούμε, όμως:

 Ποιος στα αλήθεια σημερινός ιατρός ή διατροφολόγος ή  ακόμη και εκπαιδευτικός έχει αναφέρει έστω και στο ελάχιστο αυτόν τον πολύ σημαντικό παράγοντα & ακρογωνιαίο λίθο της υγείας;

 Αυτό που ισχύει, είναι ότι:

• παιδιά κοιμούνται κάθε βράδυ αργά.

• Παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου ξενυχτάνε κάθε βράδυ στο ίντερνετ.

• Έφηβοι «σκοτώνουν» το νευρικό τους σύστημα με διάβασμα και αθλητισμό κάθε βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα.

• Φοιτητές «τριγυρνάνε» όλη τη νύχτα στα μπαρ και στα κλαμπ, σπαταλώντας άσκοπα τα νιάτα και την ομορφιά τους.

• Εργαζόμενοι νυχτερινές ώρες καταστρέφουν άπαξ δια παντός τα νευρικά τους κύτταρα.

• Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και μορφωτικού επιπέδου επιδίδονται σε ένα οικτρό & ανθυγιεινό χόμπι την πολύωρη παρακολούθηση της τηλεόρασης μέχρι τελικής «πτώσεως».

 

Να σημειωθεί, ότι…

Σήμερα κανείς δεν κοιμάται πριν τις 12 μ.μ., πλην εκείνων των ολίγων συνειδητοποιημένων λατρών της φυσικής & υγιεινής ζωής.

 

 Το μυστικό των μοναχών…

Ένα μυστικό των απανταχού «αναχωρητών» είναι… ο ύπνος νωρίς το βράδυ. Κάθε βράδυ, ανελλιπώς χειμώνα – καλοκαίρι. Εξαιρέσεις δεν υπάρχουν. Ο ύπνος νωρίς αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κανόνα πειθαρχίας & εγκράτειας. Το συγκλονιστικό στον τρόπο ζωής & βιορυθμό των μοναχών είναι ότι κοιμούνται  έξι ώρες κάθε βράδυ. Και θα διερωτηθεί κάποιος αρκούν 6 ώρες για να ξεκουραστεί ένας άνθρωπος;

Η αλήθεια είναι ότι οι ώρες του ύπνου δεν είναι αθροιστικές. Δηλαδή, εάν κοιμάστε στις 12:00 μ.μ. και ξυπνάτε κάθε πρωί στις 06:00 π.μ., η πραγματική αξία του ύπνου δεν είναι ίδια με αυτή, για παράδειγμα των μοναχών, παρότι οι ώρες ύπνου είναι ίδιες. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με μια καταπληκτική «κρυφή» έρευνα του 1970 από Ρώσους ιατρούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους και πυρηνικούς επιστήμονες, αποδείχτηκε περίτρανα ότι το εναρμονισμένο με τη φύση ένστικτο των μοναχών ήταν σωστό και ότι όσο πιο νωρίς κοιμάται ο άνθρωπος, τόσο καλύτερα για την υγεία του και την πνευματική του εξέλιξη.

 

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε, ότι:

Ο ύπνος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ώστε να διάγετε ένα υγιή τρόπο ζωής. Και αυτό γιατί μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας, να ενισχύσει τη μνήμη σας αλλά και να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους σας. Έτσι, μια πλειάδα από οφέλη καθιστούν αναγκαία…

 

Παρακάτω δείτε μια σειρά από τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει ο ύπνος στον ανθρώπινο οργανισμό:

– Συμβάλλει στην παραγωγή της μελατονίνης…

Είναι ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από την επίφυση. Βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε. Διαδραματίζει βασικά ρυθμιστικό ρόλο ως βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού, αφού ρυθμίζει τους <<κιρκαδιανούς ρυθμούς>> (τον καθημερινό ύπνο και αφύ­πνιση).

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες με τις όποιες  ενισχύει το ανοσολογικό σύστημα δηλαδή το σύστημα άμυνας του σώματος μας. Αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων τύπου Τ που είναι βασικός πυλώνας της αμυντικής ικανότητας του ανοσολογικού συστήματος. Να σημειωθεί ότι οι νυκτερινές αυξήσεις των επιπέδων της μελατονίνης μπορεί επίσης να δρουν προστατευτικά και προληπτικά κατά του καρκίνου, συνεπώς η φωτορύπανση την οποία είναι αναγκασμένοι να υφίστανται οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων, μπο­ρεί να δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για την ασθένεια αυτή.

– Βελτιώνει τη μνήμη… 

Το μυαλό κατά διάρκεια της μέρας είναι απασχολημένο ενώ συγχρόνως «υπερφορτώνεται» με πολλές πληροφορίες που συσσωρεύει. Ο ύπνος δίνει το δυνατότητα ώστε να ενισχύσει & να τονώσει τη μνήμη και να βοηθήσει να  συγκρατήσετε & να αφομοιώσετε πληροφορίες. Κοινώς, ενόσω κοιμάστε, ο ύπνος σας βοηθά να αποθηκεύσετε πληροφορίες, να ανατάξετε και να αναδιοργανώσετε  τη σκέψη σας, να ισορροπείτε συναισθηματικά αλλά και στη διατήρηση καλής υγείας του νευρολογικού συστήματος

– Βοηθά στη μακροζωία…

 Σε μελέτη που είχε γίνει το 2010 και στην οποία συμμετείχαν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 ως 70, είχε αποδειχτεί πως σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι σε όσες είχαν την συνήθεια να κοιμούνται κάτι λιγότερο από πέντε ή και έξι ώρες τη μέρα. Έτσι, όσο πιο λίγες ώρες κοιμάστε τόσο πιο λίγες είναι οι πιθανότητες για μακροζωία.

– Επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας…

 Πόσες φορές σας έχει τύχει να μην έχετε κοιμηθεί καλά και την επόμενη μέρα να αισθάνεστε νωθροί, οκνηροί, ράθυμοι ή πιο απλά βαριεστημένοι. Πράγματι, ο ύπνος συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

– Σας οδηγεί στα βάθρα της διάκρισης…

Εάν είστε αθλητές, τότε ο πιο απλός τρόπος για να βελτιώσετε την επίδοσή σας είναι να αφεθείτε στα χέρια του… Μορφέα.

– Βελτιώνει τις σχολικές ή ακαδημαϊκές επιδόσεις…

Παιδιά τα οποία εμφανίζουν προβλήματα στον ύπνο τους φαίνεται να έχουν σοβαρά μαθησιακά προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού “Sleep”, στην οποία συμμετείχαν παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών, εκείνα που παρουσίαζαν διαταραχές στον ύπνο τους εξαιτίας ροχαλητού ή άλλων αιτιών, είχαν πρόβλημα συγκέντρωσης στο σχολικό περιβάλλον και χαμηλούς βαθμούς. Συγχρόνως μια άλλη μελέτη έδειξε πως φοιτητές που δεν συμπλήρωναν τις απαιτούμενες “ωφέλιμες” ώρες ύπνου παρουσίαζαν χαμηλότερη βαθμολογία.

– Βοηθά στη διατήρηση του βάρους…

 Σύμφωνα με έρευνα ο ύπνος και ο μεταβολισμός ελέγχονται από τους ίδιους τομείς του εγκεφάλου. Έτσι άτομα, τα οποία ήταν ξεκούραστα και χωρίς έλλειψη ύπνου κατάφεραν να χάσουν το επιθυμητό βάρος και να το διατηρήσουν στα επιθυμητά επίπεδα. Άλλωστε το αίσθημα της πείνας γίνεται πιο αισθητό όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά.

– Μειώνει το Στρες…

 Η έλλειψη ύπνου καθώς και το άγχος αποτελούν παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έτσι, ο ύπνος μπορεί να μειώσει το άγχος ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο τα επίπεδα της πίεσης του αίματος. Επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης.  Όσο και αν το αλκοόλ ή η αυξημένη ταχύτητα έχουν ενοχοποιηθεί ως τις κύριες αίτιες για τα ατυχήματα, η αϋπνία θεωρείται εξίσου επιζήμια & επιβλαβής για την ικανότητα οδήγησης μια και επηρεάζει  το χρόνο αντανακλαστικής αντίδρασης αλλά και τη λήψη αποφάσεων, με αποτέλεσμα ο οδηγός να διατρέχει τον κίνδυνο ατυχήματος δίχως να μπορεί να τον αποσοβήσει & να αποτρέψει τα ολέθρια αποτελέσματα της παρακινδυνευμένης απόφασης να οδηγήσει με ανεπαρκή αντανακλαστικά και νηφαλιότητα.

– Μειώνει τις κυκλοθυμικές τάσεις…

 Ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει και την εναλλαγή συναισθημάτων. Ο πολύτιμος νυχτερινός ύπνος μπορεί να βοηθήσει το άτομο να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα και να του δώσει συναισθηματική σταθερότητα. Για αυτό την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε τα νεύρα σας τεταμένα ή και <<τεντωμένα>> μην επιρρίψετε την ευθύνη στον / στην σύντροφό σας ή στα παιδιά σας αλλά σκεφτείτε πόσο χρόνο έχετε αφιερώσει στο καθημερινό σας ραντεβού με το Μορφέα!

 

 Σήμερα μάθατε μια μονάκριβη αλήθεια…  

 

“Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο, χωρίς παρενέργειες και ο μόνος ιατρός που «χειρουργεί» κατ’ οίκον και χωρίς… νυστέρι! Όταν κοιμόμαστε νωρίς, το σώμα αυτοθεραπεύεται, επουλώνει τις “πληγές” του καθώς επίσης επιτυγχάνει την αναγέννηση & ανάπλαση του νευρικού συστήματος αλλά και την έμμεση επιδιόρθωση κατεστραμμένων κυττάρων, ιστών και οργάνων”

 

του Λάσκαρη Κωνσταντίνου

 
 

(14113)