Σε ένα μείζον ζήτημα, αυτό της παιδικής παχυσαρκίας, εστιάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία. Το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί ένα πλάνο τριών επιπέδων, με σκοπό να μειωθεί το βάρος των μικρών παιδιών που απειλεί την ανήλικη αλλά και την ενήλικη ζωή τους με πολλά νοσήματα και προβλήματα. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 4 στα 10 παιδιά 2-14 ετών είναι παχύσαρκα.
Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα που ξεκινά από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο το Σάββατο, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο στόχος της Εθνικής Δράσης είναι η μείωση του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (2019) σε 24,5% το 2025.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης και είναι ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πρώτο επίπεδο, το σχολείο θα έχει σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, για τα παιδιά 4-17 ετών θα ενταχθούν ειδικά προγράμματα τις ώρες του σχολείου, όπως εκμάθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων και διαγωνισμός μαγειρικής για την ανάδειξη της πιο υγιεινής συνταγής. Επιπλέον, η καλλιέργεια λαχανόκηπων από τα ίδια τα παιδιά θα τα «εκπαιδεύσει»στα εποχικά προϊόντα και στην αναγνώριση των πλέον υγιεινών. Αναμένεται να δημιουργηθούν σύλλογοι και προγράμματα που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αθλητικές ομάδες καλαθοσφαίρισης και λέσχες περιπάτου.
Παράλληλα, τα σχολεία θα προμηθευτούν βιωματικό διαδραστικό υλικό, προσαρμοσμένο σε κάθε τάξη, ενώ παρεμβάσεις θα γίνονται και σε επίπεδο επαγγελματιών πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας. Πιο αναλυτικά, για βρέφη και νήπια έως 4 ετών, θα καταχωρούνται μετρήσεις (βάρος, ύψος) σε ψηφιακή πλατφόρμα που θα δίνει εξατομικευμένες συμβουλές σε γονείς και θα κατευθύνει τους παιδιάτρους. Επίσης, οι ίδιες μετρήσεις θα καταχωρούνται σε ψηφιακή πλατφόρμα και για τα παιδιά 4-17 ετών και με βάση αυτές παρέχονται εξατομικευμένες παρεμβάσεις.
Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει την έγκαιρη ανίχνευση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υπερβαρότητα και παχυσαρκία. Ψηφιακές εφαρμογές θα παραπέμπουν παιδιά και εφήβους με πρόβλημα σε διατροφολόγους και παιδιάτρους για δωρεάν συνεδρίες, ενώ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.
Παιδιά με ήδη εγκατεστημένο νόσημα λόγω της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση, θα παραπέμπονται σε ειδικές παιδιατρικές μονάδες για αντιμετώπιση. Αυτή είναι η τριτογενής πρόληψη. Την ίδια στιγμή, θα προσφέρεται δωρεάν υποστήριξη των παιδιών και της οικογένειάς τους από διεπιστημονική ομάδα, ενώ θα χορηγούνται δωρεάν ψηφιακές φορητές συσκευές (wearables) για βελτίωση της αυτο-διαχείρισης εγκατεστημένων νοσημάτων.
«Αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία ως ένα πρόβλημα υγείας, όχι ως κάτι που έχει να κάνει με την εμφάνιση. Αγαπάμε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την εμφάνισή τους, δεν κάνουμε καμία διάκριση, όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι η παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο βάρος. Δυσκολεύει τη ζωή των παιδιών και αν δεν αντιμετωπισθεί στα παιδικά χρόνια ενδεχομένως να την κάνει ακόμη δυσκολότερη όταν μεγαλώσουν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης.
«Το σχολείο είναι μία κοινότητα. Μια κοινότητα που συζητά, που βρίσκει κοινούς τόπους αλλά και που αμφισβητεί και συνθέτει. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να υποδεχθούν οι μαθητές το πρόγραμμα αυτό. Το πεδίο της διατροφής με όρους υγείας για τα παιδιά, τους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων εν προκειμένω, είναι μία ευκαιρία για γνώση όχι σε συνθήκες υποχρεωτικότητας, αλλά με συμμετοχή και συναντίληψη. Επιπλέον, με το πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν ενεργά όλοι οι πόλοι που παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της παιδικής παχυσαρκίας: οικογένεια, παιδίατροι, διατροφολόγοι αλλά και αθλητικοί φορείς. Με συμβουλές, γνώση και στοχευμένες παρεμβάσεις», δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Πηγή: ygeiamou.gr
PHOTO: SHUTTERSTOCK
(10)