Η μέθοδος του 1′ που διώχνει το στρες – Δοκιμάστε την

Αναπνεύστε με αυτόν τον τρόπο και νιώστε το άγχος να υποχωρεί, συμβουλεύον ειδικοί σε θέματα χρόνιου στρες

Αυτός είναι ο χρόνος που απαιτεί η «αναπνοή τρία επί πέντε», μια απλή τεχνική χαλάρωσης που δεν απαιτεί παρά πέντε βαθιές εισπνοές και εκπνοές την ημέρα και που όχι μόνο υπόσχεται αλλά πραγματοποιεί, σύμφωνα με την ειδικό που την έχει εντάξει στην καθημερινότητά της εδώ και έξι μήνες.

Πώς γίνεται η αναπνευστική άσκηση

Τα βήματα είναι απλά και το μόνο που χρειάζεται ουσιαστικά είναι μια βαθιά αργή εισπνοή που θα επαναλάβετε τέσσερις φορές. Για καλύτερα αποτελέσματα ωστόσο:

  1. παραμείνετε λίγο παραπάνω στην κορύφωση της εισπνοής πριν εκπνεύσετε και διατηρήστε μια παύση αντίστοιχα στο κατώτατο σημείο της εκπνοής
  2. βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε από το διάφραγμα ώστε να ενεργοποιήσετε την απόκριση της χαλάρωσης
  3. μετρήστε από μέσα σας από το ένα έως το πέντε σε κάθε εισπνοή και εκπνοή για να διατηρήσετε τον απαραίτητο «ήρεμο» ρυθμό.

Photo: Michelle/Unsplash

Γιατί επιβάλλεται να διώξετε το άγχος

Η ενεργοποίηση της «αντίδρασης χαλάρωσης», του αντίθετου της απόκρισης στο στρες, είναι αναγκαία για να μειωθεί το αντίκτυπο του άγχους στον οργανισμό. Ένταση, λαχάνιασμα, νευρικότητα, ανησυχία και ιδρωμένα χέρια είναι μερικές μόνο από της εκδηλώσεις μιας χρόνιας κατάστασης που χτίζει τα θεμέλια για πλήθος προβλημάτων υγείας.

Το χρόνιο στρες, όπως αυτό της καθημερινότητας που δεν γίνεται συχνά αντιληπτό, αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές και νόσους όπως άσθμα, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, έλκη και υπέρταση. Σύμφωνα με έρευνες το στρες «γερνάει» γρήγορα το ανοσοποιητικό, και προωθεί τη φλεγμονή στον οργανισμό, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα, το χρόνιο στρες θα πυροδοτήσει σε πολλούς ανθρώπους και προβλήματα από την ψυχική σφαίρα όπως κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή.

Ξεκούραση βέβαια και μια ανάπαυση θα χρειαστεί το σώμα και από το ευεργετικό στρες. Όπως εξηγεί η ειδικός, το άγχος μπορεί να αποδειχθεί γόνιμο πριν από μια δοκιμασία, να μας οπλίσει με δύναμη για να αντεπεξέλθουμε σε μια δοκιμασία ή ακόμα και να τα βγάλουμε πέρα στα δύσκολα· ας μην ξεχνάμε ότι η απόκριση «πάλης ή φυγής» είναι το δώρο που χάρισε η φύση στον άνθρωπο για να καταφέρει να επιβιώσει σε καταστάσεις κινδύνου.

«Ενέσεις» έντονου στρες έπειτα όπως από ένα κρύο ντους ή μια προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) μπορεί να λειτουργήσουν ως ασπίδα έναντι του χρόνιου άγχους, σύμφωνα με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο γενετιστής Δρ. David Sinclair από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ακόμα και αυτές οι θετικές στρεσογόνες παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με ολιγοήμερα ενδιάμεσα διαλλείμματα ώστε να ξεκουραστεί το σώμα. Και για την περίπτωση αυτή, η «αναπνοή τρία επί πέντε» μπορεί να αποδειχθεί ιδανική.

Πηγή: ygeiamou.gr

(28)