Εγκεφαλικός έλεγχος προβλέπει… «μελλοντικούς» χρήστες ναρκωτικών!

Έως έναν βαθμό είναι δυνατόν να προβλεφθεί ποιοι έφηβοι θα είναι επιρρεπείς  σε ενδεχόμενη χρήση ναρκωτικών στη μετέπειτα ζωή τους, αν κατά την εφηβεία τους γίνει έλεγχος του εγκεφάλου τους με απεικονιστικές τεχνικές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή – Μπράιαν Κνούτσον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications» – σύμφωνα με το BBC – μελέτησαν 144 εφήβους που δεν είχαν έως τότε κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών. 

Οι νέοι αρχικά απάντησαν σε ερωτηματολόγια & υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους, για να εντοπισθεί (π.χ. πόσο παρορμητικοί ήταν (είναι μια βασική παράμετρος που σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών). Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έλεγχος του εγκεφάλου τους με ειδικά μηχανήματα απεικόνισης.

Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι που είχαν συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα (ιδίως ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν στην προοπτική μιας απόλαυσης) ήταν πιθανότερο να αρχίσουν τα ναρκωτικά έπειτα από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με μια εξήγηση, οι έφηβοι που είναι πιθανότερο να μπλέξουν με ναρκωτικά είναι: όσοι έχουν λιγότερα κίνητρα & παίρνουν μικρότερη απόλαυση από τις παραδοσιακές & συμβατικές (αποδεκτές) πηγές ανταμοιβής, όπως η απόκτηση χρημάτων. 

Η τάση για λιγότερο συμβατικές «απολαύσεις» (απαγορευμένες), όπως τα ναρκωτικά, αφήνει ένα «αποτύπωμα» στον εγκέφαλό τους, πράγμα που επιτρέπει να γίνει πρόβλεψη – εν μέρει τουλάχιστον – για το ποιοι νέοι μπορεί να εθιστούν σε ναρκωτικές ουσίες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδός τους, που είναι ακόμη πειραματική & χρειάζεται βελτίωση, μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον να εντοπίζονται εκείνοι οι έφηβοι που ρέπουν περισσότερο στα ναρκωτικά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα έρευνα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες.

Μεταξύ των ερευνητών ήταν ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς… ο Δημήτρης Παπαδόπουλος της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών. 

(40)