15 απλά μαθήματα «αυτο-βελτίωσης»!

Ας είναι όμορφο και φωτεινό το ταξίδι της ζωής που για τον καθένα αποτελεί είτε μια πρόκληση είτε μια ευκαιρία για να επιτύχουμε στόχους ή ακόμα για να εκπληρώσουμε όνειρα. 

του Λάσκαρη Κωνσταντίνου

Για άλλους αποτελεί ένα ταξίδι όμορφο και φωτεινό άσχετα με τα εμπόδια και τις δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν στο δρόμο. Ειδικά στους  δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι σημαντικό να βρούμε μέσα μας τον δυνατό και τον όμορφο πυρήνα της προσωπικότητας που κρύβουμε και να  αναδείξουμε την πεμπτουσία του εαυτού μας, το καλύτερό απόσταγμα του συναισθηματικού μας αποθέματος, την καλύτερη & αυθεντική εκδοχή του Εαυτού μας. 

Σταδιακά θα παρατηρούμε ότι θα αυξάνεται ο βαθμός αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού, θα νιώθουμε εσωτερική πληρότητα και την ευτυχία να μας πλημμυρίζει  καθώς εσωτερική αρμονία μας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την εσωτερική μας  ισορροπία, ποιότητα και βάθος, τα οποία και αυτά με την σειρά τους θα Κάνουν ποιοτικοτερεσ &  πιο ουσιώδει & πιο αυθεντικές τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους και  γύρω μας, αφού και οι ίδιοι θα αντιλαμβάνονται τις αλματώδη και εντυπωσιακή αλλαγή που θα σημειώνετε και θα γίνονται μάρτυρες ενός “θαύματος” που θα συντελείται μέσα σας. Η μεταμόρφωση σας!

 Προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά τα θαυμαστά είναι …

 

1. Κάθε πρωί να λέτε έναν καλό “λόγο” στον Εαυτό σας.

Ναι, έτσι ακριβώς! Ξεκινήστε τη μέρα σας με έναν καλό λόγο προς τον εαυτό σας! Να είστε γαλαντόμοι στα κοπλιμέντα απέναντι στον εαυτό σας, δεν στοιχίζει. Απεναντίας, το κομπλιμέντο μπορεί να είναι η επιβράβευση για το ότι  καταφέρατε να διεκπεραιώσετε μια δύσκολη δουλειά, ότι δώσατε μια καλή συμβουλή σε φίλο σας και τον βοηθήσατε σε κάποιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Δεν έχει σημασία αν μικρό ή μεγάλο, αρκεί να είναι κάτι θετικό!

Με αυτή τη θετική συναισθηματική στάση ζωής, θα αισθάνεστε καλύτερα για τον εαυτό σας και θα έχετε την τάση να αντιμετωπίζετε τους άλλους όχι ως μέσο αλλά ως σκοπό.

2. Σταματήστε να ενοχοποιείτε τους άλλους για το πώς αισθάνεστε εσείς

Σταματήστε να αναζητάτε το συνέβαλλαν οι άλλοι γύρω σας για να νιώθετε εσείς άσχημα. Με αυτό τον τρόπο το μόνο που καταφέρνετε είναι να βρίσκετε σε κατάσταση σύγχυσης, συναισθηματικού αποσυντονισμού & κατάπτωσης, να είστε σκυθρωποί & κακόθυμοι και να νιώθετε γενικά βαρύθυμοι, κατηφείς και κακοδιάθετοι. Μερικές φορές, δεν αντιλέγω, καθένας έχει βάσιμους λόγους να θυμώνει και να εκνευρίζετε με κάτι άσχημο που του έκανε ο/η σύζυγος, ο προϊστάμενος, η φίλη, το παιδί του, κλπ.

Ακόμα και αν έχετε δίκαιο, το να δίνετε στο άλλο άτομο τα ηνία να καθορίζει το πώς θα νιώθετε εσείς είναι ήττα! Προτού μπείτε στη διαδικασία να αναζητήσετε τα σφάλματα των άλλων, αναγνωρίστε πρωτίστως τα δικά σας λάθη ή τη δική σας συμβολή στην άσχημη συμπεριφορά των άλλων. Αφήστε τα όλα αυτά πίσω σας και επικεντρωθείτε στο πώς θα κάνετε τη ζωή σας πιο όμορφη, χωρίς να την εξαρτάται από το πώς θα φερθεί ή θα σας αντιμετωπίσει κάποιος άλλος.

Η γαλατική αβρότητα… σπανίζει στις μέρες μας και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιούμε και να μην μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ακόμα και τα πλέον αγαπημένα πρόσωπα ενδέχεται να μας εποφθαλμιούν, να μας επιβουλεύονται, να θέλουν το κακό μας με απλά λόγια είτε από ιδιοτέλεια, είτε από υστεροβουλία ή για οποιοδήποτε λόγο σε επίπεδο προσωπικού οφέλους.

Η γνώση ότι ουδείς “ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου”, ότι δηλαδή η προδοσία, η υπονόμευση ή και άσχημη συμπεριφορά ενδέχεται να προέλθει κυρίως, από πρόσωπα που αγαπάμε, που πιστεύουμε, που εμπιστευόμαστε, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει αλλά ούτε βέβαια και να μην μας στενοχωρεί. Θα είναι καίριο το πλήγμα. Απλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να το γνωρίζουμε καλά ότι θα δεχτούμε και βέλη εξ’ οικείων.

Τότε είναι που πρέπει να  οπλιστούμε με θάρρος για να μην είναι το “τραύμα” βαθύ και ο “πόνος” διαρκής και αβάσταχτος!

3. Σταματήστε να εκνευρίζεστε και να θυμώνετε με το παραμικρό

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, όπου το άτομο αντιλαμβάνεται ότι κάτι δυσάρεστο και περίεργο συμβαίνει. Όταν όμως κανείς θυμώνει και εκνευρίζεται με το παραμικρό, εκκρίνεται στον οργανισμό του… κορτιζόλη και άλλες ορμόνες του στρες, με αποτέλεσμα να στρεσάρεται και να κάνει κακό στην ψυχική και τη σωματική του υγεία.

Ο θυμός, η αγανάκτηση ενθαρρύνει την εκδήλωση ανάρμοστης, ανεξέλεκτης και απρεπούς συμπεριφοράς, δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να λαμβάνει σωστές αποφάσεις, θολώνει η κρίση του δεν τον αφήνει να εκτιμήσει τα όμορφα πράγματα στη ζωή του και να αισθανθεί ήρεμος και ειρηνικός. Επιπρόσθετα να σημειώσουμε ότι το να μην συγκρατείς την οργή σου είναι ένδειξη έλλειψης παιδείας καθώς κάτι φοβερό και γελοίο, μας διδάσκει ο Πλούταρχος (Πολλά εστι του θυμού φοβερά, πολλά δε και γελοία). 

4. Μάθετε να συγχωρείτε

Η συγχώρεση έχει μεγάλη δύναμη, επειδή βοηθάει στο να αφήσει κανείς πίσω του κάτι δυσάρεστο και στενόχωρο που μας προκάλεσε θλίψη, πόνο και οδύνη. Όταν κάποιος συγχωρεί δε σημαίνει ότι ξεχνάει, αλλά ότι επιλέγει να μην εμπλέκεται συναισθηματικά στην άσχημη κατάσταση.

Μερικές φορές η συγχώρεση έχει την έννοια της εξιλέωσης, του να συγχωρήσει κανείς τον ίδιο του τον εαυτό, για τα λάθη του, τα παραπτώματα του, για τις κακές επιλογές του, για το παρελθόν του. Συγχωρώντας κανείς τον ίδιο του τον εαυτό στην ουσία τον απεγκλωβίζει από τον αρνητισμό και τις άσχημες εμπειρίες του παρελθόντος.

5. Να είστε ειλικρινής

Η ειλικρίνεια αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους σε κάθε σχέση, ερωτική, οικογενειακή, ή επαγγελματική. Πείτε την αλήθεια, με σαφή, ειλικρινή, ευθύ τρόπο, χωρίς να προσβάλλετε ή να θίγετε τον άλλον. Δείξτε ευθύτητα και αμεσότητα και πέστε αυτό που επιθυμείτε με ευγένεια και ειλικρινή μεταμέλεια.

Μάθετε να επικοινωνείτε τις σκέψεις, τις ιδέες αλλά και τα συναισθήματά σας. Όταν κρύβετε αυτό που νιώθετε ή αυτό που σκέφτεστε δεν είστε ειλικρινής με τον συνομιλητή σας, του δίνετε ψεύτικες πληροφορίες και είναι πολύ πιθανό ότι στο τέλος ούτε εσείς ούτε το άλλο άτομο θα είστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση ή τη συνομιλία σας, από την επικοινωσία σας.

6. Βοηθήστε

Δείτε πέρα από τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας και βοηθήστε κάποιον άλλον με οποιονδήποτε τρόπο: δώστε τη θέση σας στο λεωφορείο σε κάποιον που την έχει ανάγκη, κρατήστε την πόρτα ανοιχτή γι’ αυτόν που μπαίνει μέσα μετά από εσάς, βοηθήστε τη μητέρα  με το καρότσι της, δώστε μια πληροφορία, μία ελεημοσύνη… Το να προσφέρετε κάποιο είδος βοήθειας, όσο μικρή και αν είναι, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να γίνετε εσείς καλύτερος άνθρωπος!

7. Ακούστε

Μάθετε να ακούτε τον συνομιλητή σας προσεχτικά… αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή οτι είστε ενεργητικός και προσεκτικός  ακροατής, δεν στρέφετε τη προσοχή σας σε δικά σας προβλήματα & έγνοιες, αλλά ούτε επίσης ετοιμάζετε την απάντησή σας την ωρα που ακούτε να μιλά ο συνομιλητής σας.

Μαθαίνοντας να ακούτε τους άλλους τους γνωρίζετε καλύτερα, ανακαλύπτετε νέους ανθρώπους, νέες ιδέες και νέες εμπειρίες. Να θυμάστε ότι ακούγοντας προσεκτικά τι έχει να σας πει ο άλλος του κάνετε ένα δώρο, ενώ παράλληλα δείχνετε τον καλύτερο εαυτό σας και κερδίζετε κάτι από τη συνομιλία!

8. Κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί

Ο καλύτερος εαυτό σας αναδύεται πολύ εύκολα όταν κάνετε κάτι που αγαπάτε! Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι με τα καθήκοντα και τις καθημερινές πιέσεις θεωρούν ‘πολυτέλεια’ το να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους ή φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους πουν εγωιστές. Αυτό είναι εντελώς λάθος!

Αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σας και κάνοντας πράγματα που αγαπάτε φέρνετε στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό σας και έτσι εμπλουτίζετε όχι μόνο τη δική σας, αλλά και τη ζωή των αγαπημένων σας προσώπων!

9. Ευγένεια

Θυμάστε τα απλά και βασικά «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» ή είστε τόσο αγχωμένοι και βιαστικοί που τα θεωρείτε δεδομένα και δεν τα έχετε συμπεριλάβει στο καθημερινό σας λεξιλόγιο;

Αν ναι, αναθεωρήστε και υιοθετήστε βασικούστερα κανόνες καλης συμπεριφοράς. Μια μικρή δόση ευγένειας, ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα φτιάχνουν τη διάθεση του άλλου, αλλά και τη δική σας. Μη μου πείτε «μα αν ο άλλος…». Το τι κάνει ο άλλος είναι δική του υπόθεση. Το τι επιλέγετε να κάνετε εσείς είναι αποκλειστικά δική σας υπόθεση και δε νομίζω να θέλετε να δώσετε σε κάποιον άλλον τη δύναμη να καθορίζει το πώς θα φερθείτε εσείς!

10. Αυθεντικότητα

Ή πιο απλά, να είστε ο εαυτός σας! Να θυμάστε ποιες είναι οι αξίες σας, οι πεποιθήσεις σας, τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και να φέρεστε με βάση αυτά. Μην κρύβεστε, μην υποκρίνεστε, μην προσποιείστε και μην προσπαθείτε να δείξετε κάτι που δεν είστε. Βρείτε την προσωπική σας ταυτότητα και υπογραφή και με το κεφάλι ψηλά δείξτε στους άλλους ποιος πραγματικά είστε.

11. Να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή

Κάθε φορά που λέτε «ναι» σε κάτι διαφορετικό, σε μια αλλαγή στη ρουτίνα σας, διευρύνετε τον ορίζοντα των εμπειριών σας και καλλιεργείτε την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοβελτίωσή σας. Η αλλαγή μπορεί να είναι κάτι τόσο μικρό όσο το να μαγειρέψετε ή να δοκιμάσετε ένα νέο φαγητό, να πάτε σε ένα άλλο μπαρ, να κάνετε ένα ταξίδι, να δείτε μια παράσταση, να δοκιμάσετε μια δραστηριότητα ή σπορ ή να κάνετε κάτι που σας φόβιζε ως τώρα. Η ανοιχτή προς την αλλαγή στάση ζωής σας, η πρόκληση, η γνωριμία με το άγνωστο βοηθάει να αποκτήσετε νέες εμπειρίες και αυτοπεποίθηση.

12. Δείξτε σεβασμό

Ξέρετε τι είναι ο σεβασμός..;

Το συναίσθημα ή η αξιολόγηση ότι κάτι είναι σημαντικό, σπουδαίο, χρήσιμο, όμορφο… Ο σεβασμός λοιπόν δεν είναι κάτι τυπικό, ούτε κάτι γενικό και αόριστο τύπου «να σέβεσαι τους μεγαλύτερους» (καλό είναι να σεβόμαστε μικρούς και μεγάλους!). Ο σεβασμός είναι στάση ζωής, όταν αναγνωρίζουμε το αξιόλογο. Όπως θέλουμε να σέβονται οι άλλοι πχ τον κόπο μας, έτσι κι εμείς οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό στη φύση, στο χρόνο των άλλων ανθρώπων, στις σκέψεις, στα συναισθήματά τους, στον τρόπο ζωής τους… Δείχνουμε σεβασμό ακόμα και αν δε συμφωνούμε, αλλά αφήνουμε χώρο στον άλλον να συνυπάρξει μαζί μας.

13. Μάθετε να βλέπετε το θετικό και να το λέτε

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, έχουν την τάση να βλέπουν σχεδόν αποκλειστικά τα στραβά και τα ανάποδα γύρω τους. Ακόμα χειρότερα, εκνευρίζονται, θυμώνουν, στρεσάρονται, αγχώνονται, κάνουν απαισιόδοξες προβλέψεις, υποπτεύονται και κατηγορούν τους άλλους… Μια τέτοια στάση ζωής όμως το μόνο που φέρνει είναι περισσότερο αρνητισμό και ψυχική μιζέρια.

Μάθετε να εντοπίζετε γύρω σας, σε ανθρώπους, καταστάσεις και πράγματα το θετικό και το ωραίο! Πέστε το! Δείξτε ότι το εκτιμάτε! Πέστε έναν καλό λόγο, κάντε ένα κομπλιμέντο, μοιραστείτε το ωραίο!

14. Ζω για να μαθαίνω

Υιοθετήστε μια ανοιχτή στάση ζωής, τύπου ‘ζω για να μαθαίνω’ και όχι ‘εγώ τα ξέρω όλα και έχω δίκαιο’.

Διαβάστε βιβλία, άρθρα για αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν ή για κάτι που δεν το γνωρίζετε, ανταλλάξτε απόψεις με φίλους και γνωστούς, ακούστε διαφορετικές τοποθετήσεις από τη δική σας (αλλά μη διαφωνήσετε!), προσπαθήστε να κατανοήσετε τη θέση κάποιου άλλου και να δείτε τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία (χωρίς να πρέπει να συμφωνήσετε). Μαθαίνοντας κάτι καινούργιο έρχεστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, τους διδάσκετε κι εσείς κατορθώνετε να εξωτερικεύσετε τον καλύτερο εαυτό σας!

15. Κάντε μια ευχάριστη έκπληξη

Ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σας έκανε μια μικρή ή μεγάλη έκπληξη και χαμογελάσατε μέσα από την ψυχή σας; Το θυμάστε αυτό το συναίσθημα; Κάντε μικροεκπλήξεις στους γύρω σας και θα παρατηρήσετε ότι σιγά-σιγά θα αρχίσουν να σας το ανταποδίδουν με κάποιον τρόπο. Ακόμα και το χαμόγελό τους ή το ευχαριστώ που θα σας πουν θα σας κάνει να νιώσετε ιδιαίτερα όμορφα.

 

Και να θυμάστε, ότι…

Για να κάνεις μεγάλα πράγματα σύμφωνα με τον Μοντεσκιέ  δεν είναι ανάγκη να είσαι μεγαλοφυΐα. Δεν είναι ανάγκη να είσαι πάνω από τους άλλους ανθρώπους. Πρέπει να είσαι μαζί τους!

 

 

(21657)