Με τον επιπολασμό της παιδικής παχυσαρκίας να έχει αυξηθεί παγκοσμίως από 32 σε 42 εκατομμύρια περιπτώσεις και τους κινδύνους που συνεπάγονται, νεότερη μελέτη σημειώνει τη νεότερη απειλή για τα αγόρια, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους
To υπερβάλλον βάρος και ειδικότερα στην παιδική ηλικία κρύβει αρκετούς κινδύνους. Σε πρώτο στάδιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, περίπου το 60% των σημερινών παιδιών θα είναι παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 35 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επηρεαστούν από τις συννοσηρότητες της παχυσαρκίας. Μια τέτοια απειλή περιγράφει νεότερη μελέτη, αποκαλύπτοντας και τον στόχο – όργανο της παιδικής παχυσαρκίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Endocrinology, οι όρχεις των υπέρβαρων αγοριών τείνουν να έχουν μικρότερο όγκο, γεγονός που τα θέτει σε κίνδυνο υπογονιμότητας στην ενήλικη ζωή τους.
Η υπογονιμότητα έρχεται όλο και συχνότερα στο προσκήνιο, καθώς εκτιμάται ότι επηρέασε περίπου 48 εκατομμύρια ζευγάρια το 2010. Ειδικότερα για την αντρική υπογονιμότητα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι συμβάλλει περισσότερο στη συνολική υπογονιμότητα του ζευγαριού για περίπου τις μισές από όλες τις περιπτώσεις, χωρίς όμως να έχουν προσδιοριστεί οι αιτίες της αντρικής γονιμότητας συγκεκριμένα.
Το φυσιολογικό βάρος ως παράγοντας κλειδί για την αντρική γονιμότητα
Οι μελετητές, αφού ανέλυσαν τα δεδομένα σχετικά με τον όγκο των όρχεων, την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την αντίσταση στην ινσουλίνη, διαπίστωσαν ότι τα αγόρια με φυσιολογικό βάρος είχαν έως και 1,5 φορά μεγαλύτερο όγκο στους όρχεις τους, σε σύγκριση με όσα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα κατά την περιεφηβική ηλικία.
Το ίδιο πόρισμα επαληθεύτηκε και για τα παιδιά που διατηρούσαν φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης, καθώς είχαν 1,5-2 φορές μεγαλύτερο όγκο στα γεννητικά τους όργανα, σε σύγκριση με τις αυξημένες τιμές της, ένα χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, έχοντας ως δεδομένο τη μειωμένη παραγωγή σπέρματος στην ενήλικη ζωή λόγω του μικρότερου όγκου των όρχεων, θεωρούν την απώλεια βάρους μονόδρομο για τη διατήρηση της γονιμότητας τη στιγμή που τα παιδιά πλέον ως ενήλικες θα επιθυμούν την τεκνοποίηση.
«Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι η παχυσαρκία και η υπερβαρότητα σχετίζεται με χαμηλότερο περι-εφηβικό όγκο όρχεων. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι οι συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υπερινσουλιναιμία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, επηρεάζουν τον όγκο των όρχεων στην προ- και μετεφηβική ηλικία. Ως εκ τούτου, εικάζουμε ότι ο πιο προσεκτικός έλεγχος του σωματικού βάρους στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική πρόληψης της σωστής λειτουργίας των όρχεων αργότερα στη ζωή» συνοψίζει η δρ. Rossella Cannarella, μία από τις συγγραφείς της μελέτης.
Πηγή: ygeiamou.gr
PHOTO: SHUTTERSTOCK