Τα παιδιά είναι οι μικροί μας ήρωες, οι πρωταγωνιστές στην ζωή του κάθε γονιού και δικαιωματικά απαιτούν όλοι μας την προσοχή. Τα παίδο-ΩΡΛ προβλήματα που μπορεί να τους απασχολήσουν είναι αρκετά αλλά με την σωστή ενημέρωση των γονέων και την άμεση ανταπόκριση τους όταν αυτό απαιτηθεί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
- Ποια είναι τα πιο συχνά παίδο-ΩΡΛ προβλήματα;
Στην παιδική ηλικία, πιο συχνά μας απασχολεί το ροχαλητό, η άπνοια, η ελάττωση της ακοής, συμπτώματα τα οποία κυρίως οφείλονται στα μεγάλα κρεατάκια, στις συχνές φλεγμονές των αμυγδαλών και στην παρουσία υγρού στα αυτιά, γνωστή ως εκκριτική ωτίτιδα.
- Είναι εύκολη η διάγνωση στα παιδιά;
Σήμερα χάρη στα ενδοσκόπια, που ουσιαστικά είναι μικρές κάμερες, οι εξετάσεις στα παιδιά γίνονται σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι και μπορούμε να δούμε άμεσα αν υπάρχουν κρεατάκια, ατρησίας της χοάνης ή ιγμορίτιδα. Επίσης, με τη χρήση μικροσκοπίου και τον ακοολογικό έλεγχό μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση της ακοής. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τις ακτινογραφίες και η διάγνωση είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη.
- Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια στην χειρουργική αντιμετώπιση των παίδο- ΩΡΛ προβλημάτων;
Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τις ραδιοσυχνότητες για την αμυγδαλεκτομή, τα ενδοσκόπια και κάποια ειδικά εργαλεία με τα οποία αφαιρούμε τα κρεατάκια, οι επεμβάσεις αυτές να είναι ριζικές, να μην μένουν υπολείμματα που οδηγούν το παιδί πάλι σε συχνές φλεγμονές και σε ένα δεύτερο χειρουργείο.
Και το πιο σημαντικό…
με τις νέες τεχνικές είναι ότι το παιδί δεν ταλαιπωρείται, δεν πονάει και έχει μια εύκολη μετεγχειρητική ανάρρωση. Οι γονείς είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι όταν το παιδί χρειάζεται χειρουργείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει, αυτό είναι σωστό να γίνεται έγκαιρα για να αποφύγουμε χρόνιες φλεγμονές και επιπλοκές για την ακοή και να εξασφαλίσουμε στο παιδί μια ομαλή σωματική ανάπτυξη και αυξημένη απόδοση στο σχολείο, δηλαδή μια όμορφη καθημερινότητα.
Το άρθρο υπογράφει η Ανατολή Παταρίδου – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος & Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα
Επικοινωνία:
Τηλ.: 210 68 67 206 (Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα – 3ος όροφος “Ωτορινολαρυγγολογικό”)
Ιατρείο: Σαπφούς 105, 17676 Καλλιθέα
Τηλ: 210 95 75 252, Fax: 210 95 96 556
Κινητό: 693 22 91 793
E-mail: anatolipataridou@windowslive.com
Site: www.pataridou.gr
(164)