Οι έμμονες ιδέες και οι αρνητικές σκέψεις είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής
Η αγχώδης διαταραχή καθιστά σχεδόν αδύνατο την επιλογή να μπορείς να σκεφτείς καθαρά και να είσαι σε θέση να αποβάλλεις όλες τις έμμονες ιδέες που σε καταλαμβάνουν. Αυτές οι σκέψεις είναι σπάνια θετικές και συχνά σχετίζονται είτε με τους φόβους είτε με τα συναισθήματα που μας διακατέχουν. Σε πολλές περιπτώσεις ο συνεχής προβληματισμός προκαλεί περαιτέρω ανησυχία και συχνά οδηγεί σε περισσότερες εμμονές.
Όλοι οι τύποι της αγχώδους διαταραχής μπορούν να οδηγήσουν σε έμμονες ιδέες.
Η ιδέα της «εμμονής» είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να επικεντρωθεί σε οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα συγκεκριμένο θέμα (ή μερικά ζητήματα) και δεν έχει σημασία πόσο σκληρή είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται απλά τίποτα δεν μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή. Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτές τις σκέψεις, χωρίς αγχώδεις διαταραχές. Για παράδειγμα, το πρώτο σας φλερτ πίσω στο γυμνάσιο πρέπει να σας έγινε έμμονη σκέψη, δεδομένου ότι η αγάπη σας ήταν το μόνο που μπορούσατε να σκεφτείτε. Αλλά όταν αυτές οι σκέψεις είναι αρνητικές ή να σας προκαλούν άγχος / στρες, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από αγχώδης διαταραχή.
Μην προσπαθείτε να τις σταματήσετε…
Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προσπάθεια για να “μην” σκεφτόμαστε για κάτι, στην πραγματικότητα μας αναγκάζει να το σκεφτούμε περισσότερο από ό,τι να μην προσπαθούσαμε καθόλου. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος μας συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την σκέψη μας προκειμένου να μην τη σκεφτόμαστε. Είναι ένας περίεργος τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος και που καθιστά πολύ δύσκολο για κάποιον που θέλει να αποβάλλει τις έμμονες ιδέες να τις αποβάλλει πραγματικά.
Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για εκείνους που τους καταλαμβάνουν έμμονες ιδέες λόγο ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Εάν βιώσετε έντονα συναισθήματα από ντροπή ή φόβο για αυτές τις σκέψεις και προσπαθήσετε να τις αποβάλλεται ο εγκέφαλός σας θα σας αναγκάσει να τις σκέφτεστε ακόμη περισσότερο. Μην επικεντρώνεστε στις έμμονες ιδέες και προσπαθήστε να καταπολεμήσετε το άγχος σας στο σύνολό του.
(25937)