Η πρακτική γιόγκα μας βοηθά να γνωρίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά
Η σχέση μεταξύ της γιόγκα και της κατάθλιψης μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Ειδικά θεωρώντας ότι ένα από τα κύρια συμπτώματα αυτής της διαταραχής είναι απάθεια για σχεδόν όλες τις δραστηριότητες. Ωστόσο, η πρακτική αυτής της πειθαρχίας προσφέρει σε αυτούς που πάσχουν από κατάθλιψη πολλαπλά οφέλη.
Μετά τη διάγνωση αυτής της διαταραχής, συνήθως συντελείται συνδυασμός ψυχολογικής και φαρμακολογικής θεραπείας. Παρ ‘όλα αυτά, ο υψηλός επιπολασμός και η συννοσηρότητα με άλλες διαταραχές και πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα, έχουν οδηγήσει στην άνοδο συμπληρωματικών θεραπειών, όπως η γιόγκα.
Τι είναι η κατάθλιψη?
Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που έχει συναισθηματικά συμπτώματα. Ομοίως, χαρακτηρίζεται από την παρουσία άλλων αλλαγών στο γνωστικό και στο σωματικό επίπεδο. Είναι επομένως μια μεταβολή της οποίας η επίδραση είναι ψυχική και σωματική, αν και επηρεάζει ιδιαίτερα τη συναισθηματική σφαίρα.
Τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο εκδηλώνονται, μεταξύ άλλων:
- Συναισθηματική: ευερεθιστότητα, υποκειμενική αίσθηση δυσφορίας, απελπισία, αίσθηση άνευ αξίας ή ενοχής, μειωμένο ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση για τις περισσότερες δραστηριότητες και επαναλαμβανόμενες σκέψεις για το θάνατο.
- Γνωστική: μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων.
- Σωματική: απώλεια ή αύξηση του βάρους χωρίς δίαιτα, αϋπνία ή υπερυπνία, διέγερση ή ψυχοκινητική καθυστέρηση και κόπωση ή απώλεια ενέργειας.
Αυτή η διαταραχή μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ένταση, τη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων και τη συχνότητά του επηρεασμού της κοινωνικής, εργασιακής ή οικογενειακής σφαίρας του ασθενούς. Επιπλέον, μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη και να προκαλεί μερική ή ολική αναπηρία.
Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει χημικά τον εγκέφαλό μας?
Όπως βλέπουμε, ένα καταθλιπτικό άτομο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό του. Δεν εκδηλώνεται μόνο σε χαμηλή αυτοεκτίμηση ή χρόνια κόπωση, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε αυτοκτονία.
Σε χημικό επίπεδο, αυτή η σοβαρή διαταραχή μεταβάλλει πολλούς τύπους νευροδιαβιβαστών (κύτταρα που βοηθούν τους εγκεφαλικούς νευρώνες να επικοινωνούν):
- Νορεπινεφρίνη: είναι μια ορμόνη που ανταποκρίνεται στο άγχος, δηλαδή, προετοιμάζει το σώμα για να αντιμετωπίσει μια απειλητική κατάσταση. Όντας συνεχώς σε μια στάση μάχης προκαλεί μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ο κίνδυνος να αυξηθεί ο καρκίνος και να εμφανιστούν διαταραχές όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.
- Ντοπαμίνη: η έλλειψή της σχετίζεται με την απάθεια, την κούραση, τις διακυμάνσεις της διάθεσης, τη χρόνια πλήξη. Μειώνει επίσης το αίσθημα ανταμοιβής και ευχαρίστησης.
- Σεροτονίνη: η μείωσή της μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Προκαλεί αποθάρρυνση, απώλεια όρεξης και ύπνου, αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος και κοινωνική συμπεριφορά.
Τι φέρνει η γιόγκα?
Τώρα που γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η κατάθλιψη, θα εκτιμήσουμε καλύτερα τα οφέλη της γιόγκα σε σχέση με αυτή τη διαταραχή. Η πρακτική σου είναι κάτι περισσότερο από μια απλή σωματική άσκηση, καθώς περιλαμβάνει και την ψυχική και πνευματική κατάσταση. Στην πραγματικότητα, προέρχεται από τον όρο “yuj”. Αυτό στο σανσκριτικό σημαίνει ζυγός ή ένωση: αρμονία μεταξύ σώματος, μυαλού και πνεύματος. Γνωρίζετε ήδη τη σχέση μεταξύ της γιόγκα και της κατάθλιψης;
Η πρακτική γιόγκα μας βοηθά να γνωρίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε τις γωνίες του βαθύτερου μέρους της ύπαρξής μας. Όλα αυτά με τη μάθηση στάσεων (asanas), αναπνοές και μάντρα (ήχοι και λέξεις).
Οι άνθρωποι είναι πολυδιάστατοι. Δεν είμαστε μόνο συμπτώματα ή σκέψεις, αλλά ο καρπός της αλληλεπίδρασής τους. Αυτή η πειθαρχία μας διδάσκει να εναρμονίσουμε τις ιδέες μας, τις συμπεριφορές, τις διαθέσεις, τη μνήμη και τα συστήματα σωμάτων. Έτσι, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά τη στιγμή που αυτές οι διαστάσεις συνδέονται μεταξύ τους. Έτσι αυτή η οργανική ισορροπία είναι το σημείο της ένωσης μεταξύ της γιόγκα και της κατάθλιψης.
Γιόγκα και κατάθλιψη: τα οφέλη της
Σε χημικό επίπεδο, αυτή η πρακτική προέρχεται από την Ινδία διεγείρει την παραγωγή πρωτεϊνών, οι οποίες είναι οι ουσίες που είναι υπεύθυνες για την αποκατάσταση των νευρώνων. Αυτό αυξάνει τη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου μας να διαμορφώνει και να τροποποιεί νευρωνικές συνδέσεις σύμφωνα με τις εμπειρίες που βιώνουμε και τη μάθηση.
Επίσης, η γιόγκα ρυθμίζει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, αυξάνει τη ροή αίματος του εγκεφάλου και απελευθερώνει ενδορφίνες. Όλα αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης του νου με φυσικό τρόπο.
Οι διαφορετικές ασάνες ενισχύουν το κινητικό μας σύστημα. Αυξάνουν την ευκαμψία των μυών και τους καθιστούν ισχυρότερες, καθώς και τους συνδέσμους, τους τένοντες και τις φλάντζες.
Η πρακτική της γιόγκα βελτιώνει την συναισθηματική συμπτωματολογία
Όπως έχουμε πει, τα κυρίαρχα συμπτώματα αυτής της διαταραχής είναι συναισθηματικά. Τα καλά νέα είναι ότι η γιόγκα μπορεί να δράσει άμεσα σε αυτά. Μειώνει την έντασή του και με αυτό, παρέχει άμεσα αποτελέσματα.
- Προωθεί μια κατάσταση χαλάρωσης και ηρεμίας: η πραγματοποίηση ορισμένων ασιανών μεταφέρει μια ευχάριστη αίσθηση και ευημερία στο σώμα. Διεγείρει διάφορα μέρη του και βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης.
- Καταπολέμηση του στρες και του άγχους: η σταματημένη και βαθιά αναπνοή αυτών των ασκήσεων βοηθά στην επίτευξη ψυχικής και συναισθηματικής ειρήνης. Ο διαλογισμός και η συγκέντρωση σε διάφορα μέρη του σώματος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Διευκολύνει τη σύνδεση με το εσωτερικό: η γιόγκα μας επιτρέπει να αλλάξουμε τις αρνητικές σκέψεις για πιο θετικές και επίσης μπορούμε να ελέγξουμε τα πιο δύσκολα και σύνθετα συναισθήματα. Με τον τρόπο αυτό, η ευερεθιστότητα μειώνεται, όπως και το αίσθημα της απελπισίας και της απάθειας.
Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους όπου η γιόγκα έχει γίνει μια πραγματική αναπόσπαστη πρακτική κατά της κατάθλιψης και άλλων τύπων διαταραχών. Έτσι, η γιόγκα και η κατάθλιψη σχετίζονται. Παρόλο που, όπως έχουμε δει, υπάρχουν πολλά οφέλη, είναι σκόπιμο να είστε προσεκτικοί και να μην αποδίδετε μόνο στη γιόγκα τη βελτίωση ή τη θεραπεία της κατάθλιψης. Επειδή αυτή η πειθαρχία δεν μπορεί να αντικαταστήσει φαρμακολογικές ή ψυχολογικές θεραπείες. Η γιόγκα λειτουργεί ως συμπλήρωμα και των δύο.
Πηγή: notospress.gr
(18)