Έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις βαθιές αλλαγές που προκαλεί το σκοτάδι στον εγκέφαλο και πως το λίγο φως πυροδοτεί την κατάθλιψη.
Η σχέση μεταξύ της έλλειψης του φωτός και της κατάθλιψης είναι πλέον γνωστή. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά τις βαθιές αλλαγές που προκαλεί η έλλειψη φωτός στον εγκέφαλο και πως αυτή η έλλειψη μπορεί να καταλήξει σε κατάθλιψη.
Νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια μελέτησαν πειραματόζωα που βρίσκονταν σε συνθήκες σκότους για έξι εβδομάδες. Τα ζώα όχι μόνο παρουσίασαν καταθλιπτικά συμπτώματα, αλλά ταυτόχρονα υπέστησαν και βλάβες σε κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου στους ανθρώπους.
Ο επικεφαλής της έρευνας Gary Aston-Jones κάνει την υπόθεση ότι οι επιπτώσεις από το σκοτάδι προκύπτουν από μια διατάραξη του συστήματος του βιολογικού ρολογιού.
«Όταν το κιρκαδιανό σύστημα (βιολογικό ρολόι) αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει επαρκές φως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο εγκεφαλικό σύστημα προκειμένου να ρυθμιστεί η διάθεση», λέει.
H έκθεση μας στον ήλιο λοιπόν είναι ένας τρόπος να περιορίσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην καταθλιπτική διάθεση.
Πηγή: www.scientificamerican.com/