Έρευνα συνδέει τα προβλήματα ύπνου των παιδιών με την ψυχική υγεία

Ορισμένα από τα προβλήματα που εμφανίζουν τα παιδιά με διαταραχές ύπνου είναι το άγχος, η κατάθλιψη, η απόσπαση της προσοχής και η υπερκινητικότητα.

Νέα έρευνα συνδέει τον ύπνο με τη ψυχική υγεία μικρών παιδιών.

Ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου και την ψυχική υγεία 1.000 παιδιών, αρχίζοντας από τότε που ήταν μωρά. Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν διαταραχές ύπνου στην ηλικία των 4 ετών, είχαν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη στην ηλικία των 6 ετών.

Επιπλέον, παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας στην ηλικία των 4 ετών είχαν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών ύπνου στην ηλικία των 6. Η αϋπνία ήταν η πιο συνήθης διαταραχή ύπνου. Διαγνώστηκε σε σχεδόν 17% των παιδιών στην ηλικία των 4 ετών και στο 43% στην ηλικία των 6.

Η αϋπνία αύξανε τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας στην ηλικία των 4 ετών και τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς στην ηλικία των 6. Η ερευνήτρια Silje Steinsbekk, του Norwegian University of Science and Technology, δήλωσε ότι είναι σύνηθες για τα παιδιά να περνούν περιόδους που ο ύπνος τους είναι φτωχός, αλλά για ορισμένα παιδιά τα προβλήματα είναι τόσο εκτεταμένα που αποτελούν διαταραχή ύπνου.

Ο κακός ή ο ελλιπής ύπνος επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία ενός παιδιού αλλά παρατηρούμε ότι υπάρχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό “Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics”.

Πηγές: Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics

(1210)