Μάθε για την κατάθλιψη

Τα δύσκολα συναισθήματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Τα δύσκολα συναισθήματα σηματοδοτούν τις αλλαγές και το προχώρημα μας στη ζωή και μας είναι απαραίτητα για να αντιληφθούμε τις ανάγκες και τις δυσκολίες μας. Όταν όμως η θλίψη και η απαισιοδοξία κυριεύουν τη ζωή μας και περιορίζουν τη λειτουργικότητά μας, τότε μπορεί να πάσχουμε από κατάθλιψη. 

Δείτε το video:

Πηγή:  NOESI.gr

Αυτή η πολύ συχνή πάθηση μπορεί να προκαλέσει πολλές δυσλειτουργίες στην ζωή μας και πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα… Όμως με την κατάλληλη ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη μπορούμε να την ξεπεράσουμε την κατάθλιψη και να πάρουμε και πάλι τη ζωή στα χέρια μας!

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κλινική κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που ένας άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Σε αντίθεση με την φυσιολογική θλίψη, η κατάθλιψη είναι μια επίμονη κατάσταση που περιορίζει την ικανότητά μας να νιώθουμε ευχαρίστηση ενώ αλλάζει σημαντικά το πώς λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας.

Οι κυριότερες μορφές της κατάθλιψης είναι η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, η δυσθυμία και η διπολική διαταραχή.

Ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα:

• Επίμονο αίσθημα κενού, λύπης και άγχους σχεδόν σε καθημερινή βάση

• Απώλεια του ενδιαφέροντος και της ευχαρίστησης από δραστηριότητες που προκαλούσαν ευχαρίστηση στο παρελθόν

• Αίσθημα ματαιότητας και απαισιοδοξίας/αρνητικές σκέψεις

• Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας, αίσθημα ότι το άτομα είναι αβοήθητο

• Μειωμένη σωματική ενέργεια, κόπωση

• Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στη λήψη αποφάσεων

• Αλλαγές στον ύπνο (πρώιμη αφύπνιση ή υπερυπνία, διακοπές στον ύπνο)

• Αλλαγές στην όρεξη, αλλαγές στο σωματικό βάρος

• Σκέψεις και ιδέες θανάτου ή βλάβης του εαυτού

Δεν υπάρχει μια μοναδική αιτία που δημιουργεί κατάθλιψη, αλλά μια σειρά από παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του προβλήματος όπως σημαντικά ή/και δυσάρεστα γεγονότα ζωής, προσωπικότητα, χρόνια ασθένεια, γέννα, χρήση ουσιών, οικογενειακό ιστορικό, αλλαγές στην χημεία του εγκεφάλου

Η θεραπεία και η διάγνωση για κάθε περιστατικό κατάθλιψης, πρέπει να γίνονται εξατομικευμένα καθώς κάθε άνθρωπος και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ο προσωπικός σας γιατρός ή ψυχοθεραπευτής είναι εκείνος που μπορεί να καθορίσει ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος για εσάς.