Ύπνος: Ένα μυστικό για καλύτερη διάθεση και απόδοση

Ένας σύντομος ύπνος είναι αρκετός για να ανακουφίσει το έντονο αίσθημα της νύστας.

Πολλοί από εμάς βιώνουμε υπνηλία μετά το μεσημέρι. Πολλές φορές αυτή η ακατανίκητη επιθυμία για ύπνο παρεμποδίζει την δουλειά και τη συγκέντρωση μας. Ένας σύντομος ύπνος είναι αρκετός για να ανακουφίσει αυτό το έντονο αίσθημα της νύστας και να μας βοηθήσει να είμαστε και πάλι σε εγρήγορση.

Τα οφέλη ενός σύντομου ύπνου δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση της υπνηλίας, αλλά περιλαμβάνουν την βελτίωση των γνωστικών μας λειτουργιών και της ψυχοκινητικής μας απόδοσης (την εντολή του μυαλού προς το σώμα για κίνηση). Η έρευνα δείχνει ότι έστω και αν κλείσουμε τα μάτια μας για λίγα λεπτά, έχουμε βελτίωση της βραχύχρονης μνήμης και της διάθεσης. Τα αποτελέσματα αυτά μοιάζουν με την επίδραση της καφεΐνης ή άλλων διεγερτικών ουσιών, χωρίς όμως να περιλαμβάνουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ο χρόνος του ύπνου είναι πολύ σημαντικός. Παρόλο που ξέρουμε ότι όση ώρα και αν κοιμηθούμε έχουμε όφελος, οι θετικές επιδράσεις στο διάστημα μετά τον ύπνο ποικίλουν ανάλογα με το χρόνο που κοιμηθήκαμε. Τα θετικά από ένα σύντομο ύπνο (μέχρι 20 λεπτά) φαίνονται αμέσως αφού ξυπνήσουμε και μπορεί να διαρκέσουν τρεις ώρες. Οι αναζωογονητικές επιπτώσεις του μεγαλύτερου σε διάστημα ύπνου, συνήθως καθυστερούν να εμφανιστούν αφού ξυπνήσουμε, ωστόσο συνήθως διαρκούν περισσότερο. Η βελτίωση στην επαγρύπνηση και την απόδοση που ακολουθούν ένα μακρύ ύπνο μπορεί να είναι παρούσες και μετά από 24 ώρες.

Συνήθως όμως, αφού ξυπνήσουμε μετά από πολλές ώρες ύπνου, είμαστε κακοδιάθετοι και με αίσθημα νύστας. Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτό το αίσθημα ως «υπνική αδράνεια» και χρησιμοποιούν αυτό τον όρο για να περιγράψουν την μετάβαση από μια κατάσταση ύπνου σε μια κατάστασης αγρυπνίας που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 30 λεπτά.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι σύντομοι ύπνοι είναι ιδανικοί για να επανακτήσετε την ενέργειά σας, εφόσον χρειάζεται να συνεχίσετε να δουλεύετε ή να είστε συγκεντρωμένοι. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναζητήσετε μια κούπα καφέ για να μπορέσετε να συνεχίσετε τη δουλειά, σκεφτείτε καλύτερα να απολαύσετε τα οφέλη ενός σύντομου ύπνου!

(3805)