Διαλογισμός: Μια εναλλακτική βοήθεια για την κατάθλιψη και το άγχος

Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins έδειξε ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους. Τριάντα λεπτά διαλογισμού καθημερινά μπορεί να βοηθήσουν στην ύφεση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης, σύμφωνα με μια ανάλυση της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου του Johns Hopkins.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ορισμένα είδη διαλογισμού (όπως είναι το mindfulness meditation) μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην βελτίωση της διάθεσης. Η μετά-ανάλυση 47 κλινικών ερευνών έδειξε μέτρια ύφεση των συμπτωμάτων του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου στους ασθενείς που είχαν παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα διαλογισμού για οκτώ εβδομάδες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «ο διαλογισμός φάνηκε να παρέχει τον ίδιο βαθμό ανακούφισης από κάποια συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, όσο και το βαθμό ανακούφισης που αποδίδεται στα αντικαταθλιπτικά από άλλες έρευνες». Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαλογισμός δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως θεραπεία, αλλά πάντα σε συνδυασμό με την κατάλληλη ιατρική υποστήριξη.

«Πολλοί πιστεύουν ότι ο διαλογισμός είναι το να κάθεσαι και να μην κάνεις τίποτα. Όμως ο διαλογισμός είμαι μια ενεργητική εκπαίδευση του μυαλού που βοηθά να αυξήσουμε τη συγκέντρωση μας…», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Madhav Goyal.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για το πώς ακριβώς μπορεί να μας βοηθήσει ο διαλογισμός στη αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι σε συνδυασμό με τη κατάλληλη υποστήριξη από ειδικό ψυχικής υγείας, ο διαλογισμός μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την ανάκτηση της ψυχικής μας ισορροπίας.

Πηγή: http://www.hopkinsmedicine.org/

(5064)