Γράφει ο Δρ. Γεώργιος – Μάριος Μακρής, Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Ο μήνας Ιανουάριος έχει οριστεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι μια νόσος με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, απειλητική για τη ζωή της γυναίκας. Παράλληλα, όμως, είναι μια νόσος που μπορεί να αποτραπεί, που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί όταν εντοπίζεται έγκαιρα. Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, αφορούν, όμως, μόνο εκείνες τις γυναίκες οι οποίες ακολουθούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των γυναικολόγων τους ειδικά.
Εδώ και πολλά χρόνια έχε ι εντοπιστεί η αδιάρρηκτη σχέση του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, γνωστό και ως HPV με την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μέρος της πολιτικής ενάντια στη νόσο αυτή έχει να κάνει με την πρόληψη της μετάδοσης και με την έγκαιρη ανίχνευση της παρουσίας και δραστηριότητας του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων.
Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει ακολουθεί μία γυναίκα για να μην έρθει ποτέ αντιμέτωπη με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Το πρώτο βήμα είναι ο εμβολιασμός. Αυτό λέγεται αλλιώς και πρωτογενής πρόληψη του καρκίνου. Είναι ο πρώτος καρκίνος στον κόσμο για τον οποίον υπάρχει γνωστό προληπτικό εμβόλιο και σίγουρα κανένας και καμία δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία, εφόσον βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικιακή ομάδα.
Το δεύτερο βήμα είναι ο συστηματικός γυναικολογικός έλεγχος και το παπ τεστ ή hpv DNA test. Η κάθε ηλικία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες ως προς το είδος της εξέτασης και τη συχνότητα επανάληψης. Το βέβαιο είναι ότι όσο πιο συχνά εξετάζεται μια γυναίκα, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να διαλάθει της προσοχής ένας αρχόμενος καρκίνος. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος είναι ο χρυσός κανόνας.
Το τρίτο βήμα είναι η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση των όποιων βλαβών παρουσιαστούν στο παπ τεστ. Μια βλάβη δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο, πρέπει όμως να διερευνηθεί με βιοψία όταν είναι ύποπτη. Αυτό γίνεται σε εξειδικευμένα
ιατρεία και κλινικές από ειδικούς γυναικολόγους που έχουν εκπαιδευτεί στο αντικείμενο αυτό.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής πάντα είναι εξαιρετικής σημασίας. Η τακτική χρήση προφυλακτικού, η αποφυγή του καπνίσματος, η μη συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους είναι αυτά που μπορεί να κάνει μια γυναίκα ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να εμπλακεί σε περιπέτειες με τον ιό HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Το μήνυμα είναι: ο σεβασμός στο σώμα της κάθε γυναίκας, η τακτική γυναικολογική εξέταση και η σωστή αντιμετώπιση του κάθε πιθανού προβλήματος.
Πηγή: iatriko.gr