Εδώ θα αναφέρουμε ορισμένες ουσίες που είναι χρήσιμες, από πλευράς ιχνοστοιχείων και συμπληρωμάτων για ορισμένες φάσεις της γυναικείας ζωής.
Πριν από την σύλληψη…
Βιταμίνες Ε, Α, C, και το σύμπλεγμα της Β, χολίνη, ινοσιτόλη, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, σελήνιο.
Καμία γυναίκα που σχεδιάζει εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να παίρνει περισσότερο από πέντε χιλιάδες διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α σαν συμπλήρωμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος δυσμορφιών του εμβρύου.
Μετά τα αντισυλληπτικά…
Όταν μία γυναίκα διακόψει τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, μπορεί να υπάρχει μια δυσκολία στην ωορρηξία. Οι απαιτήσεις της γυναίκας σε βιταμίνη C αυξάνονται κατά την διάρκεια που παίρνει το χάπι και καλό θα είναι να παίρνει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C.
Η βιταμίνη D παραμένει αναλλοίωτη αλλά τα επίπεδα της βιταμίνης Ε πέφτουν περίπου 20% κατά τη διάρκεια της λήψεως του χαπιού.
Συνιστάται: η λήψη βιταμινών Α και Β6. Έτσι λοιπόν, μία γυναίκα που έπαιρνε το χάπι και τώρα έχει σταματήσει θα πρέπει να πάρει τα εξής ιχνοστοιχεία: φυλλικό οξύ, σύμπλεγμα βιταμινών D, ινοσιτόλη, χολίνη, βιταμίνες Α, C και Ε, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, και σίδηρο.
-
Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
Σύμπλεγμα βιταμινών D, C, Ε, και μαγνήσιο.
-
Πόνος στην περίοδο
Ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Η βελτίωση, εάν υπάρξει, μπορεί να λάβει χώρα σε αρκετούς μήνες.
- Βαριές περίοδοι
Σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α και βιοφλαβονοειδή.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ…
Όπως αναφέρθηκε και πριν, η οποιαδήποτε απόκλιση από το ιδανικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ελάττωση της γονιμότητας.
-
Υπέρβαρες γυναίκες
Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες μπορεί να μην έχουν κανονική περίοδο, να έχουν αραιομηνόρροια ή να πάσχουν από ανωορρηξία.
Συνήθως οι γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες, είναι και υπέρβαρες. Σε μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό η μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρες γυναίκες συνδέθηκε με μία αύξηση της γονιμότητός τους και ρύθμιση της περιόδου τους.
Άλλα οφέλη που συνδέονται με την ελάττωση του υπερβολικού βάρους είναι η μείωση της γλυκόζης του αίματος, η ελάττωση της ινσουλίνης και η πτώση των επιπέδων ανδροστενεδιόνης, διυδροτεστοστερόνης και οιστραδιόλης.
Στην έρευνα αυτή αναφέρθηκε επίσης ότι:
η υπερβολική αύξηση του βάρους λόγω πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί στην ουσία να είναι το αντίθετο. Δηλαδή οι πολυκυστικές ωοθήκες να δημιουργούνται από την υπερβολική αύξηση του βάρους.
Η εξήγηση που δώσανε οι ερευνητές αυτοί είναι ότι η παχυσαρκία προκαλεί μείωση του δυναμικού ωορηξίας στη γυναίκα, λόγω ορμονικών ανωμαλιών, πράγμα το οποίο καταλήγει σε χρόνια ανωορρηξία.
Στην περίπτωση αυτή, στις γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το βάρος για να αυξήσουν την γονιμότητά τους, (εφ’ όσον το βάρος που έχουν είναι υπερβολικό), θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να αυξήσουν το κάπνισμα επειδή και αυτό μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα.
-
Γυναίκες με χαμηλό βάρος
– Το χαμηλό βάρος επίσης (χαμηλότερο από το ιδανικό) μπορεί επίσης να ευθύνεται για την υπογονιμότητα σε πολλές γυναίκες. Το χαμηλό βάρος σημαίνει όχι καλή διατροφή και μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως είναι η πολύ πιεσμένη ζωή, ο πολύ λίγος ελεύθερος χρόνος, η υπερβολική αύξηση του άγχους, κλπ.
– Η αύξηση του καπνίσματος και του καφέ, μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξη σε μία γυναίκα, με συνέπεια να μην τρέφεται επαρκώς και σωστά, και ως εκ τούτου να έχει μειωμένη γονιμότητα.
– Η επαρκής και σωστή διατροφή, είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία της ωορρηξίας στις γυναίκες, καθώς και την ρυθμικότητα του κύκλου.
Γυναίκες που δεν τρέφονται επαρκώς έχουν πολλές πιθανότητες να υποφέρουν από ανεπάρκεια ψευδαργύρου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της αναπαραγωγής.
Τα άτομα που είναι αυστηρά χορτοφάγα μπορεί επίσης να υποφέρουν από ανεπάρκεια ψευδαργύρου, επειδή τρώνε λιγότερα φαγητά που περιέχουν ψευδάργυρο όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά, και ορισμένα θαλασσινά, αλλά επίσης και επειδή το φυτικό οξύ που υπάρχει μέσα στις ίνες των φυτών, συνδυάζεται με τον ψευδάργυρο, και σχηματίζει μη διαλυτά σύμπλοκα, που δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και αποβάλλονται ολόκληρα.
Σε μελέτες που έχουν γίνει έχει βρεθεί ότι γυναίκες με χαμηλότερο βάρος, που συλλαμβάνουν χωρίς πρόκληση ωορρηξίας, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα μωρό που θα γεννηθεί πιο μικρό από την ηλικία του, ενώ αυτές που συλλαμβάνουν με υποβοηθούμενη γονιμοποίηση μπορεί να έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο ενός μικρού νεογνού.
Εάν το βάρος σας είναι μικρότερο αρκετά από το κανονικό θα πρέπει να λαμβάνονται τρία γεύματα την ημέρα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Το πρωινό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Συνιστώνται τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι ο δείκτης μάζας σώματος (Body Mass Index – BMI) να είναι γύρω στο 20-25. Η υπερβολική άσκηση και αθλητισμός μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία και το σπερμοδιάγραμμα.
Ενώ η σωστή άσκηση είναι εξαιρετική για το ανθρώπινο σώμα, η υπερβολική άσκηση μπορεί να καταλήξει σε εξάντληση του οργανισμού, πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης και απώλεια της ρυθμικότητας της περιόδου και της ωορρηξίας.
Σε μελέτες που έχουν γίνει παλαιότερα, οι άνδρες που εκπαιδεύονταν περισσότερο από 4 ημέρες ανά εβδομάδα σε κάποιο γυμναστήριο, εξαντλώντας τον οργανισμό τους, είχαν ελαττωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Παρ’ όλα αυτά συνιστάται η έντονη άσκηση για τουλάχιστον 20 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα.
Η ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ…
Πολλά από τα φάρμακα που παίρνει ο κόσμος εκτός βέβαια από τα φάρμακα που ενισχύουν την γονιμότητα μπορεί να επηρεάσουν προς το κακό την ωορρηξία ή άλλα θέματα, που σχετίζονται μ’ αυτήν. Αξίζει να σκεφτείτε τι φάρμακα καταναλώνετε.
Μπορεί να νομίζετε ότι αυτά δεν επηρεάζουν. Στη λήψη φαρμάκων, υπάγονται και άλλες ουσίες, όπως είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή και άλλες ουσίες, που μπορεί να μειώνουν τη γονιμότητα.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ…
Κάθε φάρμακο που παίρνετε μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας. Μπορεί να μην υπάρχει σαφής σύνδεση υπογονιμότητας και λήψης του συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το φάρμακο αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.
Θα πρέπει πάντοτε να ενημερώνετε το γιατρό σας ότι προσπαθείτε να συλλάβετε, όποτε εκείνος σας δίνει κάποιο φάρμακο. Αυτό ισχύει και για τις ακτινογραφίες, είτε αυτές είναι σώματος, είτε αυτές είναι δοντιών.
Μερικά φάρμακα όπως είναι παράδειγμα τα αντιβιοτικά, μπορεί να έχουν βλαπτικές επιδράσεις στο μωρό, και άλλα, όπως είναι η ουσία δαναζόλη, απαιτούν την διακοπή της λήψης τους για κάποιο χρόνο, πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για κάποια σύλληψη.
Το ίδιο ισχύει και για κάποια φάρμακα κατά της ακμής, που βασίζονται στην υπερβολική λήψη της βιταμίνης Α. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως είναι η ασπιρίνη και άλλα φάρμακα που δρουν σε πολλές αρθροπάθειες και πόνους των οστών, μπορεί να καθυστερήσουν τη ρήξη του ωαρίου στις γυναίκες.
Η παρακεταμόλη γενικά θεωρείται πιο ασφαλής από την ασπιρίνη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να περιέχουν κωδεΐνη η οποία έχει συνδεθεί με ανωμαλίες διαπλάσεως του εμβρύου. Καλό θα είναι να αποφεύγετε τις κρέμες, αλοιφές, κολπικά υπόθετα και αποσμητικά του κόλπου. Ορισμένα αντιισταμινικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να αποξηραίνουν τις εκκρίσεις του τραχήλου.
Η ινδική κάνναβις μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον κύκλο, επηρεάζοντας επίσης και τη διαίρεση του κυττάρου. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται πριν τη σύλληψη ή πριν την εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και να έχει σαν αποτέλεσμα τη γέννηση μικρών σε βάρος εμβρύων.
Βλαπτικές επιδράσεις έχουν επίσης…
οι αμφεταμίνες, τα βαρβιτουρικά, και η κοκαΐνη, τα ναρκωτικά φάρμακα όπως η ηρωίνη και η μεθαδόνη. Επίσης ορισμένοι διαλύτες καθώς και η κόλα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και ανωμαλίες στο έμβρυο.
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας, καθώς και η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη σύλληψη.
Το θέμα αυτό δεν έχει ακόμα καταστεί εντελώς σαφές, αλλά εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά συζητήστε το με το γιατρό σας και δείτε το εάν μπορεί να σας βοηθήσει με κάποιο άλλο τρόπο εκτός από φάρμακα. Βοηθητικές τεχνικές είναι εκείνες της χαλάρωσης, της υπνοθεραπείας, φυτοθεραπείας ή ρεφλεξολογίας.
Το άρθρο υπογράφει ο Ευάγγελος Γκικόντες | μαιευτήρ – χειρουργός / γυναικολόγος
(Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο: http://www.diagnostiki.gr/el)