Μύθοι και αλήθειες για το γλαύκωμα!

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το γλαύκωμα. Πρόκειται για μια οφθαλμική πάθηση η οποία έχει σαν κλινικό χαρακτηριστικό την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.

Η βλάβη που προκαλεί το γλαύκωμα αφορά το οπτικό νεύρο και είναι μη ανατάξιμη.

Το γλαύκωμα στα πρώτα στάδια είναι ασυμπτωματικό, δηλαδή ο ασθενής δεν πονάει, δεν αισθάνεται μείωση της όρασης.

Τις περισσότερες φορές η διάγνωση γίνεται στα πλαίσια μιας εξέτασης ρουτίνας όπου μπορεί ο γιατρός να εντοπίσει κάποια ύποπτα σημεία και με μια σειρά εξετάσεων (οπτικά πεδία, OCT) να επιβεβαιώσει την διάγνωση και να χορηγήσει αγωγή.

Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση γιατί αν ξεκινήσει η θεραπεία άμεσα η πρόγνωση είναι πολύ καλή.

Το γλαύκωμα είναι ύπουλο, ασυμπτωματικό νόσημα με κληρονομική προδιάθεση.

Όλοι οι άνω των σαράντα ετών και ειδικότερα άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος πρέπει να εξετάζονται  από οφθαλμίατρο μια φορά τον χρόνο.

Το άρθρο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ισμυρίδης – χειρουργός οφθαλμίατρος. Το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης του είναι η αντιμετώπιση παθήσεων του προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, γλαύκωμα), διαθλαστική χειρουργική και η αντιμετώπιση  προβλημάτων αμφιβληστροειδούς (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εκφύλιση ωχράς κηλίδας κ.λ.π.). 

Από το 1990 έως και σήμερα ο ιατρός έχει εκτελέσει πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων τόσο στην Διαθλαστική Χειρουργική όσο και στο πρόσθιο ημιμόριο (άνω των 3.000 επεμβάσεων). 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 18

ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 2103611396

        2103613498

e mailismiridis@gmail.com

               kismiridis@hygeia.gr

(1117)