Γράφει ο Θεοδωρόπουλος Αργύρης – Ψυχολόγος
Στην καθημερινότητά μας όλο και πιο πολύ ακούμε για συγγενείς, φίλους και γνωστούς μας που υποφέρουν από την κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη είναι ένα ψυχολογικό πρόβλημα που «βασανίζει» όλο και περισσότερους ανθρώπους στην εποχή μας. Στην καθημερινότητά μας όλο και πιο πολύ ακούμε για συγγενείς, φίλους και γνωστούς μας που υποφέρουν από την κατάθλιψη σε τέτοιο βαθμό που καταλήγουν να αναζητήσουν βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής ή ψυχοθεραπείας.
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς θα καταλάβουν ότι έχουν κατάθλιψη. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τα εξής…
Το άτομο μπορεί να έχει σχεδόν καθημερινά άσχημη διάθεση η οποία να του προκαλεί ενόχληση. Υπάρχει ελάττωση του ενδιαφέροντος στις περισσότερες δραστηριότητες της ημέρας και επικρατεί ένα αίσθημα έλλειψης ευχαρίστησης ακόμη και για ασχολίες (π.χ. χόμπι) οι οποίες στο παρελθόν ήταν ευχάριστες.
Ακόμη το άτομο μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ.
Επίσης, μπορεί να αμελεί την εξωτερική του εμφάνιση, για παράδειγμα μια γυναίκα μπορεί να αδιαφορεί για το όμορφο ντύσιμο και να πάρει πολλά κιλά. Παράλληλα, μπορεί να παρατηρηθεί αϋπνία ή υπερυπνία και σημαντική αύξηση ή ελάττωση του σωματικού βάρους.
Επιπρόσθετα, το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι έχει κόπωση, έλλειψη ενεργητικότητας καθώς και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης. Παράλληλα, μπορεί να υπάρχουν άσχημες ιδέες, σκέψεις για τον εαυτό ότι «δεν είμαι σημαντικός σαν άνθρωπος…δεν αξίζω…δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα καλό…το μέλλον μου πάντα θα είναι δύσκολο και δυσάρεστο…». Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να συνυπάρχουν σκέψεις το άτομο να κάνει κακό στον εαυτό του ή να προχωρήσει σε αυτοκτονία.
Οι συνέπειες της κατάθλιψης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς στη ζωή του ανθρώπου. Πράγματι, το άτομο με κατάθλιψη αισθάνεται μονίμως κακοδιάθετο, αδυνατεί να εργαστεί και να αποδώσει. Η κοινωνική του ζωή πλήττεται σημαντικά και απομονώνεται από συγγενείς και φίλους. Όσον αφορά τη σεξουαλική του ζωή, η κατάθλιψη έχει πολύ αρνητικό ρόλο αφού προκαλεί διαταραχές στην ερωτική επιθυμία, στη διέγερση και στον οργασμό.
Επιπλέον, η ίδια η αυτοεκτίμηση πλήττεται αρνητικά αφού το άτομο αισθάνεται αναποτελεσματικό. Η καθημερινότητα φαίνεται να είναι μια συνεχής επανάληψη που μοιάζει να μην έχει κανένα νόημα και το άτομο τη ζει σαν διεκπεραίωση.
Η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική υγεία του ατόμου. Καταρχάς, η κατάθλιψη θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη ερωτική επιθυμία. Επίσης, η κατάθλιψη μπορεί να αποτελέσει αιτία άλλων σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως είναι η πρόωρη και η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη προβληματίζονται πώς θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα αυτό. Διστάζουν να πάρουν την απόφαση να μιλήσουν σε έναν ειδικό, ενώ πολλοί έχουν την αντίληψη ότι δύσκολα μπορούν να θεραπευτούν.
Η παραπάνω αντιμετώπιση αποτελεί σίγουρα μια λανθασμένη «στρατηγική» που ενισχύει τις αντιστάσεις για τη θεραπεία. Είναι σημαντικό το άτομο, όσο βαθιά και να βρίσκεται στο πρόβλημα της κατάθλιψης, να ψάξει να βρει ένα κίνητρο που θα καταφέρει να το «ενεργοποιήσει». Το κίνητρο στον καθένα είναι διαφορετικό, όπως για παράδειγμα η «σωτηρία» μιας ερωτικής σχέσης, η αποκατάσταση φιλικών ή συγγενικών σχέσεων ή ο ίδιος μας ο εαυτός.
Είναι σημαντικό λοιπόν το άτομο να δραστηριοποιηθεί και να «πιαστεί» από ό,τι το ίδιο θεωρεί πως μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα μια νέας πορείας. Η αναζήτηση βοήθειας σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί το πρώτο βήμα στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Γράφει ο Θεοδωρόπουλος Αργύρης, Ψυχολόγος MSc.