Τα 5 σημάδια της κατάθλιψης που οι περισσότεροι αγνοούμε

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι πολλοί βιώνουν κατάθλιψη χωρίς να το γνωρίζουν.

Φαίνεται πως οι άνθρωποι στις Η.Π.Α. έχουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν. Τα δεδομένα από 6.9 εκατομμύρια ενήλικες και εφήβους δείχνουν ότι οι Αμερικάνοι τώρα αναφέρουν περισσότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα, από ότι σε παρόμοιες έρευνες της δεκαετίας του 1980.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Dr. Jean Twenge: «Οι προηγούμενες έρευνες βρήκαν ότι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία για την κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της ενημέρωσης και τη μείωση του στίγματος. Αυτή η έρευνα δείχνει μια αύξηση στα συμπτώματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι συνδέονται με την κατάθλιψη, το οποίο σημαίνει ότι οι έφηβοι και οι ενήλικες υποφέρουν περισσότερο».

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης τα οποία αναφέρονται συχνότερα, αλλά τα οποία οι άνθρωποι έχουν την τάση να μη συνδέουν με την κατάθλιψη είναι:

1. Έλλειψη όρεξης

2. Προβλήματα στον ύπνο

3. Έλλειψη συγκέντρωσης

4. Ανησυχία

5. Αίσθημα ότι είναι εγκλωβισμένοι/καταβεβλημένοι

 

Ο Dr. Twenge συνεχίζει:

«Παρόλο που υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, οι άνθρωποι δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πουν ότι βιώνουν κατάθλιψη όταν κανείς τους ρωτήσει ευθέως, κάτι που υποδεικνύει ότι δεν είμαστε πιο έτοιμοι να παραδεχθούμε την κατάθλιψη».

Η έρευνα βρήκε ότι σε σύγκριση με έρευνες προηγούμενων δεκαετιών, οι έφηβοι το 2012 είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα μνήμης και 74% περισσότερες πιθανότητες να έχουν δυσκολία στον ύπνο.

Οι έφηβοι είχαν επίσης δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να δουν έναν ειδικό ψυχικής υγείας για αυτά τα θέματα. Οι φοιτητές πανεπιστημίου ανέφεραν ότι ένιωθαν καταβεβλημένοι σε ένα ποσοστό του 50%, ενώ οι ενήλικες ανέφεραν δυσκολία στον ύπνο, έλλειψη όρεξης και αίσθημα ανησυχίας. Όλα αυτά αποτελούν κλασικά σημάδια κατάθλιψης.

Της επιστημονικής ομάδας του kontasou.com

Πηγή: www.spring.or.uk

(37530)