Πρόσφατα δεδομένα ερευνών τονίζουν πως «στην Ελλάδα η εύρεση εργασίας ανεξαρτήτως μισθού, ωραρίου και συνθηκών, σε εποχές οικονομικής ύφεσης, που τα ποσοστά ανεργίας αυξάνουν με φρενήρεις ρυθμούς, δημιουργεί μεγάλη ικανοποίηση στο άτομο».
Ποιο είναι όμως το χαρακτηριστικό εκείνο γνώρισμα που διακρίνει τους ανθρώπους που ψάχνουν εργασία από αυτούς που στην προσπάθειά τους να βρουν εργασία θα πέσουν στην «παγίδα» της κατάθλιψης;
Η απάντηση έρχεται από το φιλόσοφο William James, ο οποίος υποστηρίζει πως:
«οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλάζοντας μόνο τη νοοτροπία τους».
Το «κυνήγι» στην αγορά εργασίας της οικονομικής κρίσης, αναμφισβήτητα αποτελεί μία ιδιαίτερα στρεσογόνο και δύσκολη εμπειρία για κάθε άνθρωπο. Η έλλειψη επαγγελματικής ταυτότητας οδηγεί στην ανάδυση πολλών αρνητικών συναισθημάτων, που κλυδωνίζουν την εικόνα που έχει το άτομο για τον εαυτό του και τις ικανότητές του.
- Τι μπορείς όμως να κάνεις για να διατηρήσεις την αισιοδοξία σου, όσο ψάχνεις για εργασία, και να μην πέσεις στην «παγίδα» της κατάθλιψης;
– Διατήρησε μία κανονική καθημερινότητα…
Αντιμετώπισε την αναζήτηση εργασίας σαν μία κανονική δουλειά που αρχίζει και τελειώνει συγκεκριμένη ώρα. Πού θα σε βοηθήσει αυτό; Στο να είσαι πιο αποτελεσματικός στην αναζήτησή σου και στο να μη θέσεις ως επίκεντρο της ζωής σου την αναζήτηση. Μην ξεχνάς πόσο σημαντική είναι η ξεκούραση, οι συναντήσεις με καλούς φίλους και οι αγαπημένες σου δραστηριότητες. Δημιούργησε λοιπόν ένα πλάνο με σαφείς και εφικτούς στόχους. Βάλε προτεραιότητες και ξεκίνα το κυνήγι! Και κάθε φορά που επιτυγχάνεις έναν από τους στόχους σου μην ξεχνάς να ανταμείβεις τον εαυτό σου.
– Βάλε τον εθελοντισμό στη ζωή σου…
Η προσφορά εθελοντικής εργασίας σε όποιο κοινωφελή οργανισμό σου αρέσει (και υπάρχουν εκατοντάδες οργανισμοί) σου δίνει την ευκαιρία να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο, να ενισχύσεις τα θετικά γνωρίσματα του χαρακτήρα σου, να ζήσεις μοναδικές εμπειρίες αλλά και να αποκτήσεις δεξιότητες χρήσιμες για το βιογραφικό σου σημείωμα. Βοηθώντας τους άλλους ουσιαστικά βοηθάς τον ίδιο σου τον εαυτό. Έρευνες έχουν αποδείξει πως ο εθελοντισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας μας τόσο όσο ο διπλασιασμός του μισθού μας. Η προσφορά εθελοντικής εργασίας συνδέεται άμεσα με μειωμένα ποσοστά χαμηλής αυτοεκτίμησης και κατάθλιψης. Τι περιμένεις λοιπόν;
– Να φροντίζεις καλά τον εαυτό σου…
Πολύ συχνά οι άνθρωποι έπειτα από μακροχρόνια αναζήτηση εργασίας χωρίς αποτέλεσμα παραιτούνται και βυθίζονται στη θλίψη. Μην το βάζεις κάτω! Η καλή φυσική κατάσταση επηρεάζει και τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Ξεκίνα μία καινούρια δραστηριότητα που πάντα ήθελες να κάνεις, πήγαινε για τρέξιμο στο πάρκο ή στο γυμναστήριο. 30 λεπτά γυμναστική τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι αρκετά. Το καθημερινό αυτό διάλειμα θα σε βοηθήσει να επιστρέψεις στην αναζήτηση εργασίας περισσότερο κινητοποιημένος.
– Μη βάζεις στον εαυτό σου την ταμπέλα του «αποτυχημένου»…
Πολλοί άνθρωποι που ψάχνουν εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να βρουν δουλειά κατηγορούν τον εαυτό τους. Θεωρούν ότι είναι ανεπαρκείς και ανάξιοι και εμφανίζουν ποικίλα συμπτώματα κατάθλιψης, όπως αισθήματα: άγχους, απελπισίας, ενοχών και ξεσπάσματα θυμού.
Το άτομο μπορεί να εκδηλώσει προβλήματα ύπνου, αυξημένη ή μειωμένη όρεξη, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, κοινωνική απόσυρση, έλλειψη ευχαρίστησης και σκέψεις να κάνει κακό στον εαυτό του. Σε περίπτωση που βιώνεις ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να σε βοηθήσει να τα διαχειριστείς.
“Μην αφήνεις την άσχημη κατάσταση που επικρατεί γύρω σου να σε απομακρύνει από τους στόχους και τα όνειρά σου για το μέλλον…”
Αναγνώρισε τα θετικά σου γνωρίσματα και τα επιτεύγματά σου και προσπάθησε να τα αυξήσεις! Η αναζήτηση εργασίας απαιτεί υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία. Εάν έχεις τα κατάλληλα προσόντα και αγαπάς πολύ το αντικείμενο σου σίγουρα θα βρεις το δρόμο σου! Και μην ξεχνάς πώς τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε εμείς, δεν έρχονται από μόνες τους! Χαμογέλασε και πάρε τη ζωή στα χέρια σου!
Γράφει η Ελευθερία Μελ. Μουστάκα – Κλινικός Ψυχολόγος MSc, εξειδικευμένη στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, την Ψυχολογία της Υγείας και τις Ψυχολογικές Παρεμβάσεις στις διατροφικές διαταραχές και την Παχυσαρκία.
(298)