Τα τελευταία χρόνια, “εμφανίστηκαν” δυο νέοι πληθυσμοί ασθενών με αρθρίτιδα: ο πρώτος είναι οι νέοι σε ηλικία ασθενείς που λόγω κάποιου προηγούμενου τραυματισμού συνδέσμου, κατάγματος ή επέμβασης, εμφάνισαν πραγματική αρθρίτιδα σε μικρή ηλικία.
Ο δεύτερος πληθυσμός είναι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με υψηλές δραστηριότητες – ακόμη και πραγματοποίηση κάποιας μορφής άθλησης – με αρθρίτιδα, που επιθυμούν (δικαιολογημένα) μετά την επέμβαση θεραπείας της αρθρίτιδας να μπορούν να συνεχίσουν όλες τις δραστηριότητες τους.
Το γόνατο αποτελείται από τρεις επιμέρους αρθρώσεις ή διαμερίσματα. Αυτά είναι το έσω κνημιαίος διαμέρισμα, το έξω μηροκνημιαίο διαμέρισμα και το πρόσθιο ή αλλιώς η επιγονατιδομηριαία.
Η αρχική εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο ενός ασθενή μπορεί να εντοπιστεί σε ένα μόνο από αυτά τα διαμερίσματα.
Αντίθετα, πιο συνηθισμένα, στα τελικά στάδια συνήθως προσβάλλει δυο ή και όλα τα διαμερίσματα της άρθρωσης του γόνατος. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα σενάρια, και ανάλογα με τον μηχανικό άξονα του κάτω άκρου, το έσω και το πρόσθιο διαμέρισμα, ή το έσω και το έξω μηροκνημιαίο διαμέρισμα ή το έξω μηροκνημιαίο διαμέρισμα και το πρόσθιο.
Η περιγραφή της εντόπισης του πόνου από τον ίδιο τον ασθενή, είναι ένας σημαντικό παράγοντας, και η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να αποβεί σημαντική στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
Στις περιπτώσεις αυτές – η λύση μιας αρθροπλαστικής του γόνατος – προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα…
Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις νεότερων ασθενών ή ακόμη και ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας, όπου η βλάβη του χόνδρου δεν αφορά σε όλο το γόνατο, αλλά μόνο ένα διαμέρισμα και τα υπόλοιπα παραμένουν υγιή; Ή ακομη και σε μια καινούργια κατηγορία ασθενών που έχουν αρθρίτιδα στην μια πλευρα μόνο του γόνατος, και έχουν είτε πολύ υψηλή δραστηριότητα και κάνουν ακόμη και σπόρ, ή σε ασθενεις με αρθριτιδα ενος διαμερίσματος και με πολλά λοιπά προβλήματα υγείας που καθιστούν δυσκολότερες τις πιθανές λοιπές επιπλοκές;
- Λύσεις για την αποφυγή της ολικής αρθροπλαστικής σε ασθενή με αρθρίτιδα ενός διαμερίσματος:
– Στις περιπτώσεις αυτές των νεότερων ασθενών με πρώιμη οστεοαρθρίτιδα γόνατος και προσβολή ενός διαμερίσματος, αναζητούμε άλλες χειρουργικές λύσεις που ουσιαστικά στοχεύουν στην λύση του προβλήματος ή στην μακρά καθυστέρηση της επέμβασης της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος.
– Η διάγνωση και η προσέγγιση αυτών των ασθενών απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και λεπτομερή ανάλυση, ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη λύση.
– Αναζητούμε τον χρόνο και τον τρόπο έκτασης των συμπτωμάτων, την εντόπιση του πόνου και άλλα στοιχεία από το ιστορικό του ασθενή. Η διάγνωση συμπληρώνεται από ειδικές ακτινογραφίες, μελέτη του άξονα του κάτων άκρου, μαγνητική ή αξονική τομογραφία, κλπ.
– Η ραγδαία βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών, η χρήση υπολογιστών, η εξέλιξη των ορθοπαιδικών υλικών τα τελευταία χρόνια, και κυρίως η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών, μας δίνει πολλές λύσεις στους ασθενεις με πρώιμη οστεοαρθρίτιδα γόνατος και μονοδιαμερισματική οστεοαρθρίτιδα.
– Ενδεικτικά, αν υπάρχει διαταραχή του άξονα του κάτω άκρου (βλαισσό ή ραιβό γόνατο) πραγματοποιούμε επεμβάσεις όπως οστεοτομίας κνήμης, μηριαίου, κλπ.
Αν ο άξονας δεν είναι σοβαρά διαταραγμένος και η εντόπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι εντοπισμένη στο ένα διαμέρισμα του γόνατος, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος δίνει γρήγορα άριστα αποτελέσματα. Σε αντίθεση με την ολική αρθροπλαστική του γόνατος, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος είναι λιγότερο παρεμβατική και έχει γρηγορότερα αποτελέσματα, αρκεί να πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο ασθενή, η αναλογία των οποίων ειναι σχετικά μικρή.
Περίπου το 25% των ασθενών με αρθρίτιδα έχουν αυτήν την δυνατότητα…
Η επέμβαση γίνεται με μικρές τομές και η βάδιση και η έξοδος του ασθενή από το νοσοκομείο γίνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι στην ολική αρθροπλαστική του γόνατος. Η επιβίωση των υλικών είναι μακροχρόνια και η επιστροφή σε πλήρεις δραστηριότητες γίνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς.
Το άρθρο υπογράφει ο Παναγιώτης Γ. Νταγιόπουλος – Χειρουργός / Ορθοπεδικός (M.D., Ph.D) – Απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων και ομιλιών σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο, κυρίως, στο εξωτερικό.
Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής Αθλητικής Τραυματολογίας.
(Αναλυτικά το βιογραφικό του γιατρού στη σελίδα του kontasou.com: http://bit.ly/2zMzAI3)
(777)