Η σεξουαλική ζωή του ατόμου σε αυτό το στάδιο επηρεάζεται εξίσου από βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.
Τι συμβαίνει;
Παράγοντες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή επηρεάζουν πολύ αρνητικά την σεξουαλική λειτουργία του άνδρα.
Παράλληλα, ο άντρας έρχεται αντιμέτωπος με αυτό που πολύ γενικά ονομάζουμε «κρίση της μέσης ηλικίας» Πολύ συχνά, αυτή η πολλές προσδοκίες φορτωμένη περίοδος μπορεί να οδηγήσει έναν άνδρα στο να λειτουργεί κάτω από υψηλά επίπεδα άγχους και να συμβάλει στην εμφάνιση, ή την επιδείνωση σεξουαλικών δυσλειτουργιών (πχ. στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση).
Οι γυναίκες σε σωματικό επίπεδο επηρεάζονται κυρίως από την εμμηνόπαυση και τις ορμονικές μεταβολές που συνεπάγεται αυτή η αλλαγή. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να βιώνει μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή ή ακόμα και σωματικές ενοχλήσεις που την απομακρύνουν από το σεξ (όπως είναι για παράδειγμα η ξηρότητα του κόλπου). Οι πιο σημαντικές ωστόσο αλλαγές προέρχονται από τη ψυχική σφαίρα και κυρίως από τα συναισθήματα αγωνίας, άγχους, αλλά και θλίψης που βιώνει η γυναίκα μπροστά στην εικόνα της απώλειας της νεότητας της.
Τι μπορεί να γίνει;
Είναι σαφές ότι η διατήρηση μιας καλή ισορροπίας σε σωματικό, αλλά και ψυχολογικό επίπεδο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την διατήρηση μιας καλή σεξουαλικής ζωής. Η παραδοχή ότι το σώμα αλλάζει είναι σημαντική, προκειμένου ο άνδρας ή η γυναίκα να προχωρήσουν με λιγότερη αγωνία στην συντροφική και ερωτική τους ζωή.
Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι η μέση ηλικία δε συμβολίζει το τέλος της σεξουαλικής ζωής: αντίθετα, το ζευγάρι έχει κάθε δυνατότητα να αξιοποιήσει μια σχέση εγγύτητας και εμπιστοσύνης, προκειμένου να ευχαριστηθεί μια ουσιαστική και χωρίς άγχος σεξουαλική ζωή.
Γράφει η Βασιλική Ντούμου, Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του kontasou.com.