H «σεξουαλική» ζωή μετά… τον γάμο!

Ποιος είναι ο απόηχος της προσπάθειας δύο ανθρώπων να μείνουν μαζί παρ’όλους τους φόβους και τις ανασφάλειες του.

Τι συμβαίνει μετά το γάμο;

Στη ουσία ο γάμος αποτελεί τη νομική, αλλά και συναισθηματική επικύρωση μιας κοινής δέσμευσης ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Μέσα από αυτή την πολύ κοντινή σχέση, το άτομο αναβιώνει (ασυνείδητα) παλιά και άλυτα συναισθήματα που πολλές φορές ζητά να επιλύσει μέσα από την καινούργια αυτή εμπειρία σχέσης που είναι ο γάμος. Η ρουτίνα, το άγχος, οι οικονομικές δυσκολίες, η απιστία προβάλλονται σαν το πρόβλημα, αλλά στην ουσία είναι ο απόηχος της προσπάθειας δύο ανθρώπων να μείνουν μαζί παρ’όλους τους φόβους και τις ανασφάλειες τους.

Ποιες είναι οι πιθανές δυσκολίες/κίνδυνοι;

Σε αυτό το πλαίσιο, το σεξ που είναι ένα από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας μπορεί να διαταραχτεί. Τα συχνότερα προβλήματα που απαντώνται σε αυτή τη φάση είναι κυρίως η μείωση της ερωτικής επιθυμίας, είτε από τον άνδρα, είτε από τη γυναίκα. Η υποτονική σεξουαλική επιθυμία ως οντότητα μέσα στο γάμο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τον έναν ή και τους δύο συντρόφους. Κάτω από από μια τέτοια δυσλειτουργία μπορεί να βρίσκεται η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας, το έντονος άγχος ή ακόμα και η κατάθλιψη.

Τι πρέπει να γίνει;

Το «κλειδίc για μια καλή σεξουαλική ζωή αποτελεί η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία του ζευγαριού. Το σεξ αποτελεί μοναδικό και ξεχωριστό κώδικα για κάθε ζευγάρι. Όσο περισσότερο, το ζευγάρι απαλλαγεί από το άγχος της επίδοσης και το μύθο της πάντα «τέλειας» επαφής, τόσο περισσότερο θα μπορέσει να ευχαριστηθεί την σεξουαλική του ζωή.

 

Εγκυμοσύνη

Τι συμβαίνει με την εγκυμοσύνη;
Το ζευγάρι δεν είναι πια μόνο ερωτικοί σύντροφοι, αλλά και συνεργάτες πια μπροστά στο προκλητικό έργο της ανατροφής και στήριξης ενός παιδιού. Το καινούργιο μοίρασμα των ρόλων, η αλλαγή των προτεραιοτήτων, το άγχος, ο φόβος, η αγωνία, η χαρά και η ευθύνη αποτελούν τα καινούργια δεδομένα στο οικογενειακό σύστημα που καλείται να προσαρμοστεί ξανά.

Ποιες είναι οι πιθανές δυσκολίες/κίνδυνοι;
Μερικές φορές όμως, η περίοδος της λοχείας συνοδεύεται από την επιλόχεια κατάθλιψη για τη γυναίκα.
Πιο συχνά όμως , βλέπουμε το ζευγάρι σταδιακά να απομακρύνεται και να χάνει το ερωτικό του ενδιαφέρον, αφού στο πρόσωπο του συντρόφου του βλέπει πια τον γονιό του παιδιού του και όχι τον εραστή ή την ερωμένη του.

Τι πρέπει να γίνει;
Η περίοδος όπου η οικογένεια μεγαλώνει, είναι το σημείο στο οποίο το ζευγάρι χρειάζεται να καταβάλει και τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρήσει τη σεξουαλική του ζωή. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από την μέχρι τώρα ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού. Η επικοινωνία για το πώς νιώθει και τι σκέφτεται ο καθένας για τον άλλο είναι πάλι η βασική προϋπόθεση για μια καλή σεξουαλική ζωή και σε αυτή τη φάση.

Γράφει η Βασιλική Ντούμου, Ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του www.kontasou.com.

 

(6488)