H «σεξουαλική υγεία» στην εφηβεία!

Οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με την αφύπνιση της σεξουαλικότητας τους και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Τι συμβαίνει στην εφηβεία;

Οι αλλαγές της εφηβείας σηματοδοτούνται από την σωματική αφύπνιση και της βιολογικές μεταβολές που με τη σειρά τους οδηγούν σταδιακά στο άνοιγμα της σεξουαλικής ζωής του ατόμου. Ο έφηβος και η έφηβη έρχονται αντιμέτωποι με την αφύπνιση της σεξουαλικότητας τους, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και το πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο του φύλου τους.

Ποιες είναι οι πιθανές δυσκολίες/κίνδυνοι;

Ο κίνδυνος των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, αλλά και η περίπτωση μια ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι γεγονότα που μπορεί να επιφέρουν σημαντικά προβλήματα στην μετέπειτα ζωή του ατόμου. Παράλληλα, η έναρξη της σεξουαλικής ζωής του ατόμου μπορεί – υπό κάποιες συνθήκες – να τραυματίσει και την ψυχική σφαίρα του μελλοντικού ενήλικα. Το κορίτσι και το αγόρι βιώνουν όλες αυτές τις αλλαγές με ιδιαίτερη ένταση και άγχος και μια πιθανή «αποτυχημένη» σεξουαλική επαφή μπορεί να τους επηρεάσει σημαντικά.

Τι πρέπει να γίνει;

Η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί. Ο έφηβος και η έφηβη θα πρέπει να γνωρίσουν ότι:

• Ένας έφηβος μπορεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή μόνο όταν το θέλει και όταν νιώθει έτοιμος.

• Η σεξουαλική επαφή γίνεται πάντα με προφυλάξεις.

• Το σεξ είναι ένα ταξίδι συν-αναζήτησης και όχι ένας διαγωνισμός επιδόσεων.

Ο γονιός και ο εκπαιδευτικός έχουν τον κυρίαρχο ρόλο να στηρίξουν τον έφηβο και την έφηβη. Η βασικότερη πρόκληση για τους γονείς στην διάρκεια της εφηβείας είναι να διατηρήσουν μια ανοιχτή, ουσιαστική και οριοθετημένη σχέση με τον έφηβο ή την έφηβη, προκειμένου να μπορέσουν να υποστηρίξουν και να πληροφορήσουν σωστά το παιδί τους σε αυτή τη φάση.

 

Βασιλική Ντούμου, Ψυχολόγος

(5792)