Προγεννητική και επιλόχεια κατάθλιψη

Έρευνες δείχνουν ότι 1 στις 10 γυναίκες βιώνει προγεννητική κατάθλιψη, ενώ 1 στις 7 βιώνει επιλόχεια κατάθλιψη.

Τι είναι η προγεννητική κατάθλιψη;

Η προγεννητική κατάθλιψη συμβαίνει σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έρευνες δείχνουν ότι προγεννητική κατάθλιψη βιώνει μέχρι και μία στις δέκα γυναίκες.

Θα μπορούσε να είναι προγεννητική κατάθλιψη;

Οι γυναίκες βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της κύησης, τα οποία κυμαίνονται από χαρά και ενθουσιασμό μέχρι υπέρτατο άγχος ή ανησυχία. Οι σωματικές αλλαγές μπορεί επίσης να επιδρούν στη διάθεση και τα συναισθήματα μιας γυναίκας. Ακόμα, μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη για μερικές γυναίκες, μπορεί να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία για τη συγκεκιμένη στιγμή της ζωής της, ιδιαίτερα αν είναι έφηβη, ή δεν λαμβάνει την υποστήριξη του συντρόφου της.

Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος τρόπος συναίσθημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αντιδράσεις και τα συναισθήματά κάθε γυναίκας εξαρτώνται από την κατάστασή της. Κάποιες φορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναγνωρίσουμε αν τα ανάμεικτα συναισθήματά της είναι εντός φυσιολογικών πλαισίων, ή αποτελούν μη κανονική συμπεριφορά.

Τι είναι η κατάθλιψη μετά τον τοκετό;

Η επιλόχεια κατάθλιψη αναπτύσσεται μετά από ένα μήνα έως ένα έτος από τη γέννηση του μωρού. Έρευνες δείχνουν ότι αναπτύσσεται σχεδόν σε μία στις επτά γυναίκες.

Θα μπορούσε να είναι επιλόχεια κατάθλιψη;

Συχνά, η πραγματικότητα του να είσαι γονέας είναι πολύ διαφορετική από ό,τι αναμενόταν στην αρχή. Όλοι οι γονείς περνούν μια περίοδο προσαρμογής, καθώς προσπαθούν να χειριστούν τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει ένα μωρό στην οικογένεια τους. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το διάστημα προσαρμογής είναι προσωρινό χωρίς να είναι υπερβολικά οδυνηρό.

Έως και το 80% των γυναικών βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη μεταξύ της τρίτης και της δέκατης ημέρας μετά τον τοκετό, λόγω των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών. Οι γυναίκες πιθανόν αισθάνονται συγκλονισμένες ή μελαγχολικές, αλλά αυτό περνά συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες και χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα ή υποστήριξη.

Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμείνουν πέρα από αυτές τις πρώτες ημέρες, πιθανόν η γυναίκα να βιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ιδιαίτερα εάν αναπτυχθούν σκέψεις αυτοκτονίας ή εγκληματικής συμπεριφοράς προς το μωρό, είναι απαραίτητη η άμεση επαγγελματική βοήθεια.

(3657)