Η κατάθλιψη ως επιπλοκή

Για πολλούς ανθρώπους , οι χρόνιες ασθένειες και η κατάθλιψη αποτελούν μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα.

Τα άτομα με χρόνια ασθένεια αλλά και το περιβάλλον τους μπορεί να παραβλέψουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, κατανοώντας τα ως μια φυσιολογική αντίδραση στο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Άλλες φορές τα συμπτώματα της κατάθλιψης κρύβονται πίσω από τα προβλήματα υγείας. Η θεραπεία της χρόνιας νόσου μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια από τα προβλήματα της κατάθλιψης αλλά δεν θεραπεύουν την ψυχική νόσο που υποβόσκει.
Η χρόνια ασθένεια αποτελεί μια ιατρική κατάσταση που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνήθως δεν θεραπεύεται εντελώς. Ορισμένες από τις χρόνιες ασθένειες ωστόσο μπορούν να ελεγχθούν μέσα από την αλλαγή στον τρόπο ζωής, μέσα από την υιοθέτηση νέων συνηθειών όπως η άσκηση και η διατροφή και φυσικά μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Οι πιο συχνές χρόνιες ασθένειες είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, η αρθρίτιδα, το AIDS και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Οι βασικότεροι λόγοι που μια χρόνια ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη είναι το γεγονός ότι μπορεί να επιφέρει πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενούς. Μπορεί να περιορίσει την κινητικότητα και την αυτονομία του, να μειώσει τις πηγές ευχαρίστησης, την αυτοεκτίμηση αλλά και την ελπίδα του ατόμου. Σε μερικές περιπτώσεις, η ίδια η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ευνοήσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Ποιες χρόνιες παθήσεις σχετίζονται με την κατάθλιψη;
Οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες έχουν πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης γύρω στο 25-33% , ποσοστό πολύ υψηλό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η κατάθλιψη επιβαρύνει την κατάσταση του ασθενούς καθώς μπορεί να εντείνει τα αίσθημα του πόνου, την κούραση και την ατονία. Ο συνδυασμός κατάθλιψης και χρόνιας νόσου αρκετά συχνά οδηγεί το άτομο στην κοινωνική απομόνωση, γεγονός που επανατροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της κατάθλιψης.

Πράγματι, η επικράτηση της κατάθλιψης στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις είναι υψηλή. Κατάθλιψη εμφανίζουν :
• Το 40%-55% των ασθενών με Έμφραγμα
• Το 18%-20% των ασθενών με Στεφανιαία Νόσο
• Το 25% των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη
• Το 25% των καρκινοπαθών
• Το 40% των σθενών με Σκλήρυνση Κατά πλάκας
• Το 35% των ασθενών με Πάρκινσον
• Το 10%-27% των ασθενών με Εγκεφαλικό
• Το 30%-54% των ατόμων με Σύνδρομο Χρόνιου Πόνου

Γι΄ αυτό, εάν συνυπάρχει κατάθλιψη μαζί με χρόνια ασθένεια θα πρέπει να λαμβάνεται αντίστοιχη θεραπεία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αν κάποιος πάσχει από μια χρόνια νόσο, δε σημαίνει ότι θα βιώσει οπωσδήποτε κατάθλιψη ή ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι απαραίτητα συμπτώματα κατάθλιψης. Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψυχική μας υγεία βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με την σωματική. Για αυτό -ειδικά στις περιπτώσεις χρόνιας νόσου- θα πρέπει να φροντίζουμε την ψυχική μας ισορροπία, να έχουμε υποστήριξη και εάν εντοπίσουμε δύσκολα συναισθήματα που επιμένουν να αναζητήσουμε την βοήθεια ενός ειδικού.

(1657)