Δίαιτα νηστείας και αδυνατίσματος!

Η νηστεία της σαρακοστής αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού και ταυτόχρονα και για αδυνάτισμα. Χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση τροφίμων χαμηλών σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά και πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, που ενισχύουν το μεταβολισμό.

Συγκεκριμένα, τα νηστίσιμα τρόφιμα έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Φυτικές ίνες

Στη σαρακοστή παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση φρούτων λαχανικών, οσπρίων και λαδερών φαγητών, που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Έτσι, η καλή λειτουργία του εντέρου βοηθάει στην αποβολή των άχρηστων ουσιών «τοξινών» από τον οργανισμό. Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση των φυτικών ινών μειώνει την απορρόφηση των διατροφικών λιπών.

  • Ω-3 λιπαρά οξέα

Η κατανάλωση θαλασσινών, ταχινιού και ξηρών καρπών στη διάρκεια της νηστείας εφοδιάζει τον οργανισμό με ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία εισχωρούν στα κύτταρα και επικοινωνούν με το DNA ενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια που βοηθούν να κάψουμε περισσότερο λίπος.

  • Σελήνιο

Είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό των θαλασσινών που μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Το σελήνιο χρησιμοποιείται από το σώμα για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς. Όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί σωστά βοηθάει στη διαχείριση του βάρους.

  • Βιταμίνη C

Είναι από τις κυριότερες βιταμίνες που συναντάμε στα φρούτα και στα λαχανικά, η κατανάλωση των οποίων είναι ιδιαίτερα αυξημένη στη νηστεία.

Η βιταμίνη C βοηθάει τον οργανισμό να παράγει – γλουταθειόνη – μια ουσία του ήπατος που απομακρύνει τις τοξίνες.

Γράφει ο Δημήτρης Γρηγοράκης – Κλινικός Διαιτολόγος/Διατροφολόγος (PhD), Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

 

(Πηγή: http://bit.ly/2GhiuXA)

 

(502)