Τι είναι η «Eπιλόχεια» κατάθλιψη;

Η γέννηση του ενός παιδιού επιφέρει δραματικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας.

Οι αλλαγές που βιώνει μια γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη αφορούν αλλαγές στο σώμα της, στον τρόπο σκέψη της, στις συντροφικές τις σχέσεις, στην εργασία και στην κοινωνική της ζωή.

Πέρα από τις ορμονικές και βιολογικές μεταβολές, η γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει με μια εντελώς καινούργια κατάσταση. Για αυτό και στο 80% των γυναικών, η λοχεία συνοδεύεται από ένα φυσιολογικό στάδιο προσαρμογής που δεν διαρκεί πάνω από ένα μήνα και όπου η γυναίκα μπορεί να είναι συναισθηματικά ασταθής, να νιώθει μελαγχολία, άγχος και να κλαίει εύκολα ακόμα και για ασήμαντη αφορμή. Αν όμως τα συμπτώματα αυτά επιμείνουν, τότε είναι πιθανό η γυναίκα να βιώνει επιλόχεια κατάθλιψη.

Η επιλόχεια κατάθλιψη εκδηλώνεται λίγο μετά τον τοκετό και συνήθως έχει μια σταδιακή έναρξη. Εντούτοις μπορεί όμως να συμβεί και ξαφνικά, ένα χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού. Αν η γυναίκα δεν λάβει θεραπεία, η κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Περίπου το 10-20% των γυναικών μετά τον τοκετό, βιώνει την επιλόχεια κατάθλιψη, ενώ ένα 20% των γυναικών αποζητά θεραπεία, με αποτέλεσμα η κατάθλιψη να διατηρείται, με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην ίδια αλλά και στην οικογένειά της.

Στην επιλόχειο κατάθλιψη η γυναίκα αυτή βιώνει έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, αισθάνεται ανίκανη να φροντίσει το μωρό της ,συναίσθημα που επιτείνεται από ενοχή και αγωνία οτι δεν είναι επαρκής ως μητέρα.

Πέρα από τα συνήθη συμπτώματα, αυτή η μορφή κατάθλιψης περιέχει και στοιχεία ψυχαναγκαστικής φύσης όπως είναι οι επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις:

• Η γυναίκα φοβάται ότι μπορεί να βλάψει ή ακόμα και να σκοτώσει το μωρό της και κατακλύζεται από ενοχές για αυτό.

• Για να αγχολυθεί, μπορεί να αποφεύγει να κρατήσει το μωρό της και να κρύβει τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα (όπως για παράδειγμα τα μαχαίρια).

• Η μητέρα φαίνεται να αδιαφορεί για το βρέφος και η φροντίδα του μωρού περνάει στα χέρια του οικογενειακού περιβάλλοντος.

• Ασχολείται επίμονα με την καθαριότητα ή άλλες καταναγκαστικές συμπεριφορές, έχει έντονη ενασχόληση με την καθαριότητα, με τον έλεγχο, καταναγκαστικό μέτρημα και άλλες καταναγκαστικές συμπεριφορές.

• Παρουσιάζει συμπτώματα έντονου άγχους.

Για να διαγνωστεί μια γυναίκα με επιλόχειο κατάθλιψη, χρειάζεται να γίνει μια εκτενής εξέταση από ένα ψυχίατρο. Σε κάθε περίπτωση, εάν αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω σημάδια είτε είστε μητέρα, είτε ανήκετε στο ευρύτερο περιβάλλον, είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη.

(896)