Therapy Dogs : Εναλλακτική θεραπεία με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για παιδιά με αναπηρίες !

Η Ειρήνη Σιδηροπούλου συνομιλεί με την ομάδα του σωματίου Therapy Dogs για την δράση του προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας σε παιδιά με αναπηρίες με τη βοήθεια σκύλων.

– Τι είναι το therapy dogs;;

Eίμαστε ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ξεκίνησε το 2012. Δραστηριοποιούμαστε 5 χρόνια τώρα στη Θεσσαλονίκη και παραμένουμε η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που κάνουμε αυτό το πρόγραμμα (ΑΝΙΜΑL ASSISTED THERAPY). Είναι πρόγραμμα με στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.Η ομάδα μας απαρτίζεται από την κα Μαρία Στογιάννη η οποία είναι υπεύθυνη θετική εκπαιδεύτρια σκύλων και υπεύθυνη της ένταξης και της εκπαίδευσης των σκύλων στην ομάδα, από εμένα, που είμαι η Τέρψη Πασχάλη, που μαζί με την Μαρία ιδρύσαμε το σωματείο << therapy dogs>> , από τον κο Γιάννη Σταματίου που είναι ο υπεύθυνος κτηνίατρος για τους σκύλους θεραπευτές, από την κα Εύα Ξυγαλά που είναι επίσης θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, την κα. Γεωργία Τατσίδου (ειδική παιδαγωγός), την Κωνσταντίνα Κίτσιου (ειδική παιδαγωγός) την κα Έλενα Κούνδουρου (εργοθεραπεύτρια), και τις κα Γ. Σωτηρίου και Κατερίνα Χαραπά (ψυχολόγοι). Το therapydogs είναι εναλλακτική θεραπεία με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων σε άτομα με αναπηρίες όλων των μορφών ( νοητική, κινητική, αυτισμό, βαρηκοΐα , τύφλωση κα). Παρόλο που είμαστε όλοι εθελοντές, λειτουργούμε με επαγγελματισμό και σεβασμό προς την αναπηρία.

15967114_10211351826648549_1337178449_o-1-768x508

-Μπορούν όλα τα είδη σκύλων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της θεραπείας σας;

Όλα τα σκυλάκια της ομάδας μας είναι ειδικά εκπαιδευμένα και από πεποίθηση δική μας είναι ημίαιμα και πρώην αδέσποτα τα οποία πλέον ζουν με τις οικογένειες τους. Για να ενταχτεί κάποιος σκύλος στο πρόγραμμα θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές και κριτήρια, το ότι έχουμε ένα καλό σκύλο δεν σημαίνει ότι μπορεί να ενταχτεί στο πρόγραμμα. Εκτός από τη βασική εκπαίδευση που χρειάζεται να ξέρει ένας σκύλος και τις βασικές εντολές (κάθισε, έλα, ξάπλωσε, μείνε, περπάτημα με χαλαρό λουρί κα ) θα πρέπει να είναι πολύ καλός χαρακτήρας, πολύ φιλικός ο σκύλος αλλά όχι με ασυγκράτητο ενθουσιασμό. Όλα τα κριτήρια και τις προδιαγραφές των σκύλων θεραπείας, μπορεί κάποιος να τα βρει στην ιστοσελίδα μας.

15970538_10211351796887805_872036858_n-768x576

– Πώς πραγματοποιούνται οι συναντήσεις με τα παιδιά, πόσο χρόνο διαρκούν και τι αποτελέσματα έχουν σε αυτές τις κατηγορίες παιδιών;

Επισκεπτόμαστε τα ειδικά σχολεία, ιδρύματα, άσυλα , κέντρα δημιουργικής απασχόλησης κατόπιν δικής τους πρόσκλησης. Το πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο και βγαίνει βάσει του ιστορικού του κάθε συμμετέχοντα και σε συνεργασία με τον φορέα ή τον γονέα. Η διάρκειά εξαρτάται από τον συμμετέχοντα. Δεν τον πιέζουμε ποτέ, γιατί κάθε συμμετέχοντας χρειάζεται τον δικό του χρόνο απόκρισης. Επικεντρωνόμαστε στους στόχους που έχουμε θέσει ώστε να μπορέσουμε αργότερα να τους μετρήσουμε και να τους αξιολογήσουμε. Τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, για παράδειγμα, άτομα με αυτισμό τα οποία επικεντρώνονται στο σκύλο και θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί του. Άτομα με σπαστική τετραπληγία προσπαθούν να ταΐσουν το σκύλο πιάνοντας την κροκέτα, να χτενίσουν ή και να παίξουν μαζί του (λεπτή κινητικότητα). Όλο το πρόγραμμα μας στοχεύει στο να βοηθήσει το ανάπηρο άτομο ψυχικά, σωματικά, νοητικά και κοινωνικά.

15991685_10211351834248739_1382290956_o

-Πώς μπορεί κανείς να σας βοηθήσει οικονομικώς για να συνεχίσετε το έργο σας;

Η θεραπεία με την βοήθεια των σκύλων είναι ένα δαπανηρό πρόγραμμα εξαιτίας των κριτηρίων που βάλαμε εμείς οι ίδιοι. Και αυτό γιατί, όλα τα σκυλάκια της ομάδας μας είναι κτηνιατρικά ελεγμένα, πλήρως εμβολιασμένα με μικροβιολογικές εξετάσεις (2 φορές τον χρόνο). Πριν από κάθε συνεδρία τα σκυλιά θα πρέπει να έχουν κάνει καλλωπισμό ( grooming, μπάνιο, νύχια, χτένισμα, μάτια, αυτιά κλπ) για να’ ναι απόλυτα ελεγμένα. Θέλουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι γιατί επισκεπτόμαστε μία ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων. Όλα αυτά τα έξοδα επιβαρύνουν τους εθελοντές μας και δυστυχώς δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά. Θα μπορούσε ο καθένας να μπει στο site μας www.therapydogs.gr να βρει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μας βοηθήσει , με κατάθεση στο λογ/μό μας ή μέσω paypal. Xρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ ΧΟΡΗΓΟΥΣ γιατί πέρα από τα υπόλοιπα έξοδα μας, μας έχει παραχωρηθεί ένα σπίτι που θα΄ναι η έδρα μας και το οποίο χρειάζεται ανακαίνιση για να γίνει προσβάσιμο σε ανάπηρα άτομα.

15942989_10211351877649824_569956130_o-768x512

 

 

AΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ και να γίνετε κι εσείς μέλη του σωματείου ώστε να προσφέρετε σημαντική βοήθεια στη συνέχιση της δράσης τους!!!
WWW.THERAPYDOGS.GR
WWW.4DOGS.GR

πηγη lay-out.gr

(133)