Έχετε αισθανθεί ποτέ στον ύπνο σας πως μια σκιά σας πλησιάζει και σας ακινητοποιεί ή νιώσατε να σας διακατέχει έντονο αίσθημα φόβου & να νιώσατε ανήμποροι να αντιδράσετε, σαν να βρίσκεστε σε κατάσταση παράλυσης;
Αν ναι, δεν πρόκειται για κάποιο ανεξήγητο & μεταφυσικό φαινόμενο. Οι επιστήμονες δίνουν τη δική τους απάντηση, ονομάζοντας το «υπνική παράλυση» . Στην υπνική παράλυση το κύριο σύμπτωμα της είναι ότι κάποιος μπορεί να ξυπνήσει με πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω του, αλλά προσωρινά δεν είναι σε θέση να κινηθεί, να μιλήσει, να αντιδράσει.
Η «υπνική παράλυση» δεν πρέπει να συγχέεται σε καμία περίπτωση με την «υπνική άπνοια» όπου συνδέεται και είναι ευεπίφορη σε σχέση με αναπνευστικά προβλήματα & απειλητική για τη ζωή μας.
Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου «υπνικής παράλυσης» μπορούν να συμβούν τα εξής:
– Δυσκολία στην αναπνοή & έντονο βάρος στο στήθος.
– Δυσκολία στη κίνηση των ματιών, μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους, αλλά κάποιοι άλλοι αδυνατούν.
– Αίσθηση ύπαρξης παρουσίας στο δωμάτιο (ψευδαισθήσεις) – πολλοί άνθρωποι αισθάνονται απειλητική αυτή την παρουσία & έχουν την αίσθηση ότι επιθυμεί να τους βλάψει.
– Έντονος φόβος.
Ο Michael Breus, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπνική παράλυση δεν είναι… επικίνδυνη και συμπληρώνει «δεν προκαλεί σωματική βλάβη στον οργανισμό και δεν υπάρχουν θάνατοι καταγεγραμμένοι. Tο πιο σημαντικό είναι να ενημερώσουμε τους ανθρώπους έτσι ώστε να μην φοβούνται» και καταλήγει: «κατά πάσα πιθανότητα, το μόνο που χρειάζεται κάποιος σ’ αυτήν την περίπτωση είναι περισσότερη ξεκούραση. Αν όμως κάποιος κοιμάται περισσότερο και τα επεισόδια συνεχίζουν να εμφανίζονται, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό στις διαταραχές ύπνου». Ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου είναι ευθύνεται για την εκδήλωση της υπνικής παράλυσης καθώς και για άλλες διαταραχές του ύπνου.
(61)