Οι άνδρες γενικά έχουν την τάση να αναβάλουν τη λήψη βοήθειας για προβλήματα υγείας, και αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο για τα ψυχικά θέματα υγείας
Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε , αλλά είναι λιγότερο πιθανό να γίνει αντιληπτή από τους άνδρες ή από ανθρώπους γύρω τους. Αν η κατάθλιψη δεν ανιχνευτεί, τότε δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, και έχει τη πιθανότητα να γίνει σοβαρή. Η κατάθλιψη είναι επίσης ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου που προκαλεί την αυτοκτονία.
Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αναγνωρίσουν τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως το αίσθημα κόπωσης και οξυθυμίας, είναι λιγότερο πιθανό να σκεφτούν ότι αυτό είναι ίσως κατάθλιψη. Μερικοί άνδρες περιμένουν ότι θα είναι πάντα φυσικά και διανοητικά ισχυροί και αυτάρκης , και αν βιώσουν κατάθλιψη μπορεί να το θεωρήσουν ως αδυναμία και όχι ως ένα κοινό πρόβλημα υγείας.
Οι άνδρες γενικά έχουν την τάση να αναβάλουν τη λήψη βοήθειας για προβλήματα υγείας, και αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο για τα ψυχικά θέματα υγείας. Νομίζουν ότι θα πρέπει να είναι σε θέση τα να χειριστούν οι ίδιοι ή «να σκληρύνουν» για να τα ξεπεράσουν. Δυστυχώς, πολλοί άνδρες προκειμένου να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους καταφεύγουν στην υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, τα οποία στην πραγματικότητα καθιστούν τα συμπτώματα χειρότερα.
Η κατάθλιψη είναι πολύ συχνή – κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), από το 2011 έως το 2013 η βαριά κατάθλιψη στον ελληνικό πληθυσμό έχει διπλασιασθεί. Η νόσος φαίνεται να έχει προτίμηση στις γυναίκες, καθώς πλήττει το 15,6% των γυναικών και το 9% των ανδρών. Η κατάθλιψη όμως μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τους άνδρες και τις οικογένειές τους καθώς δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή και με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύει.